Ku ingatkan senggugut adalah biasa..Tapi....

Posted by Roshida Property at Tuesday, March 04, 2014
Selame ni kuingatkan senggugut ni adalah normal untuk wanita.
tapi rupanya normal utk wanita2 lain.
bukan saya. kire saya orang2 yg terpilih lah ye...*ok perasan jap*

gitu la kisah kali ni...kisah wanita...mulanya saya x perasan lgsg tentang pengertian fenomena sebenar senggugut ni...sehinggalah pada usia perkahwinan saya mencecah 8 bulan 10 hari...he he

yang saya maksudkan dgn fenomena senggugut ni adalah berkaitan penyakit endometriosis...ok sumpah dikala umur saya lg 1 tahun nak 3 series ni baru saya tahu kewujudan penyakit endometriosis ni...

ya selepas 8 bulan 10 hari perkahwinan kami...kami masih belum dikurniakan rezeki berupa anak...saya positif mungkin belum rezeki saya dikurniakan anak...mungkin rezeki saya Allah beri dalam bentuk lain..

satu hari Paksu Tanya..mcm biasalah soalannya kannn...sape2 yg dah kawin mesti org tanye punyelahhh. kannn..."hianggg ni dah ada isi kaa?" gitu la gaye paksu yg xde corner2 lah...strettt to the point....sudah la tanya dihadapan saudara2..malu iols haha..dalam malu2 saya jawab tersipu2 hihih "belum ada rezeki lg".

"hiangg ada senggugut dak? kalau ada sakit senggugut tu kene rawat sakit senggugut tu dulu". saya terus terkedu...time ni masih x dapat digest lg apa maksud paksu tu...just simpan dalam hati sanubari yg paling dalam (pheeew)...

next period lepas dr "babak paksu" tu...sakit setiap bulan saya pun dtg tanpa diundang...as usual...xpernah missed...sgt setia....*terharu* *ok sgt tiba2*

start dari situ la saya dok search2 pacik gugle..dalam hati kecil berkata mungkin ade betul ckp paksu........*dalam keadaan saket peyot yg teramat dan xdtg keje*

dan

cube teka? ape saya jumpa...

saya

berjumpa

 dgn

 "endometriosis".

hahhh...ape jadahnya endometriosis nie?...ok tiba2 rasa dunia gelap...air salju keluar mengalir deras dr 2 kelopak mata yg sepet ini...

dgn jantung yg berdegup laju...dan xsabar untuk tahu adakah saya mengidap penyakit ini...saya gagahkan diri ke klinik seorang diri walaupun sakit rase mcm nak melepek je kt depan tv sampai ke malam...

well mmg kene gak pegi klinik utk amek mc kan...sbb da tuang keje...ho ho

doctor scan perut saya...Nampak mmg ovary saya bengkak....hah apa maknanya tu...doctor tak berani confirmkan penyakit saya tapi berikan referral letter utk rujuk kpd specialist...

tapi...

50% ia adalah endometriosis...

seperti yg doc explain lapisan endometrium tu sepatutnya berada di dalam rahim....tapi dalam keadaan pelik dia wujud di bahagian2 luar dari rahim..mcm kat ovari or tiub fallopio or kawasan sekitar...
doctor bgtau better buat laparoscopy...

aiseh...apa plak tu doc? wording sme amat baru buat aku insan yg innocent...muehehehe

maka...

appointment dgn doc pcmc dan ampang puteri pun dibuat....book dua2 sbg bekap...yela doc gynea female ssh noo nak dpt..pcmc end of march baru available....*aiyooo*

kbai nak sambung search...*baru skrg rajin nak cari ilmu kannnnn*

Ya Allah andai penyakit ini sbg ujian, kifarah dan tanda sayangMu pada kami..Jadikanlah kami kuat dan tabah menjalani hari2 sebelum kami pulang berjumpa dgnMu ya Allah...

Ya Allah...andai bukan rezeki kami....jadikan kami hambaMu yang redha dan ikhlas..selepas Engkau izinkan kami berusaha kearahnya...

0 new comments:

Say a Buzz!

tinggalkan jejak anda untuk saya menjejaki anda semula ;D

Copy link di bawah & tukar your-blog-name dengan link blog anda.

<a href="http://www.your-blog-name.com/feeds/posts/default">blog name</a>

 

cinet Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea