Jom renovate rumah peace yaw!

Posted by Roshida Property at Saturday, March 22, 2014
intro

entry kali ni nak ceciter pasal renovate ghumah...pasal kami ni dalam process nak renovate rmh yg kami beli dkt ngn train taman melati...sonang nk p koje katenyeeee..xyah bgn pagi2 redah jem segala bagai...hidup pun aman sentosa...(ke sbb ko mmg kuat tdo dan malas) haha! sape suke nk susah dek nonn oii...kol 8++ pn sempat nk p koje...

kalau citer pasal renovate rumah...mesti vervunge2 hati kan...sambil otak ligat pikior mcm mane nk dptkan hasel yang thorbaikk...hinggekan ade satu hari tu aku boleh verangan dalam meeting aku nak tiles ape untuk toilet..dan2 colleague aku tanye issue berkaitan kt aku..punyelah sangap...baik cepat2 siap renovate rumah ni..kalau x idop aku pun x keruan..kalah org bercinta...kejap kami kejap aku..ape2 jelah...

sambil layan feeling heksaited nk renovate rumah ni mai dtg rajin nak menulihh..untuk panduan dan kenang-kenangan..

background rumah

oleh krn kami ni seorang yg super ehem ehem "rajin" maka rumah yg kami beli ni teramattlahh cumilz...disebabkan kami dok berdua...jd bilik pun dua lah kan...lemak lah nak lelebih...sape nk kemaihh? hihi

Cari kontraktor

kemain sampai 5 quotation dr 5 kontraktor kami panggil sukat rumah...kalau satu pun xterpilih mmg mood nk renovate pun merudum dah masa tu...maka adala 1 kontraktor yang bertuah dipilih...harga dan orgnya nampak ok....yang mana kami pilih xleh bgtau lagi...dah start buat keje kasar nnt br kami impom next entry ye..sepraiss la sikit kengkonon...mihmih

plan rumah dr kontraktor terpilih...boleh tahan bersungguh jgk kontraktor ni..sbb kontraktor lain bg quotation semata...design ke hape sume xde...tu yg hati berat pilih tu...hehe

Rajin bukan main kontraktor kami..belum sign agreement dah bg 3D design..ni la org cakap one miles ahead! =)

Design yg same..tapi kaler lain...so boleh compare supaya nnt x saket mata...*_*

pintu utama...mmg detail kata kaw..i suke..

ekceli kitorg ade pertukaran design lain sikit dr yg atas selepas quotation diorg da submit...ni pon next entry jelah..rajin da ilanng..mihmih (x istiqamah lgsg)

sebelum

kami tepekkan pikcar sebelum supaya nnt boleh compare2 gitu...

living area...mase kami beli rumah ni tv tu mmg kat situ dah...malas nak angkut lettew...sayang area ni dah pasang tiles..tafi ada itu vunyik2 laa...itu worang tara pasang full simen..jadi terpaksa kami tukar ini tiles..
Tingkap nmpak dapur...boley main cak2..
bilik...mmg xde ape lg...boring~~~maka mari shantekkannya...
yang major hanyelah toilet...sbb nak pecah dinding utk besaukan...supaye dgn harapan lepas ni rajin mandi...haha! nampak noo mandi kamben je...T_T

yang lain2 just tukar tingkap..tiles..pintu...cabinet...plaster ceiling...haa xdelaa byk sgt kan...awat laa mahai sgt cekik jugak nak renovate skrg ni....manade yg murah kott kan skrg...musykil boley ke dapat ayam rm1? hmm...somebody explain plsss..nanti in sya Allah kami share skali kos untuk renovate rumah ni..

design  

ok aku bawakkan semua menyelami design ala2 yg kami minat....untuk bilik tido cik abg xsuke katil kt dinding...so katil kne tengah2 diapit oleh lemari...ala2 gini la kott....nnt da siap kite tgkkan ape yg jadik..dah lah bilik kocik yarabbi...

suke gilerr tgk lampu kt kepala katil ituww..
ni pon cantik jugak...arghh sumaa la cantik...duit je x cantik...hihi
design toilet pulak ala2 gini...simple je..sbb aku suka simple tapi praktikal..wajib ada closed shower area gini supaya x membasahkan area lain..idea besarkan toilet ni idea shidi (husband aku le sape lg kan..dan kami = aku + husband)..mmg byk sgt idea dia...aku tumpang support hihihi...xsangka lelaki suke jugak hias2 rumah ni...igt pompuan je...kami dah bergabung hasilnya pastilah meletopp kan...(dan kami mmg suka syiokk sendiri...hehe)

sink dah ada yg berkenan kat IKEA..sempat kami berlari-lari kt IKEA semalam..=) niat nak cari hob, hood n oven x berjaya...sbb nak tunggu perfect living lagi 2 weeks...xsabooo...
we welcome any idea, critics and suggestions towards the better implementation of our home cute home...cewahhh tgk aku dah bg name...next entry kami hapdet lg pasal renovate rmh ni lg keyhhh...sila nantikan...haha xleh blah!

ok fine! blah dlu! *_*

Thank you for your time reading this belog!

0 new comments:

Say a Buzz!

tinggalkan jejak anda untuk saya menjejaki anda semula ;D

Copy link di bawah & tukar your-blog-name dengan link blog anda.

<a href="http://www.your-blog-name.com/feeds/posts/default">blog name</a>

 

cinet Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea