Pengalaman Jalan-Jalan ke Japan - Tokyo [Part 1]

Posted by Roshida Property at Saturday, March 29, 2014
hari 1

Haitttttt. Slamat tinggal Mesia. Ai nak pegi Jepong dulu. Nak lupa diri jd org Jepong sat. ;D
Aku sampai di haneda airport jam 10 malam dengan perjalanan 6 jam tak terasa sbb eksaited. 

nak check in hotel malas dan bajir jadi tido kat eport adalah pilihan yg paling mudah..mmg lena tido kt eport sbb mmg ramai yg tido..budak jepun yg tido depan kerusi aku mmg tido nyenyak sampai aku bangun pun dia x bangun2 lagi...kesian penat sgt kot...tdo kt eport haneda ni mmg selamat...xyah risau...pilih je port mana2 nk tido..mcm aku tido kt level 2 btol2 depan information counter dekat arrival..super selamat ramai orang lalu lalang...:)

Luas dan fancy kan design airport ni..
bgn pagi seawal 5 pagi..kol 8 igt nk tukar JR pass tp hampeh kol 11 pagi rupanya dia baru bukak..so terpaksa pegi tokyo st bayar sendiri dulu 500yen then tukar kat sana...masak jugak rase kalau nk tgu smpai kol 11 kat airport tu...

jumpa member2 kat tokyo station depan JR office. mmg da janji nk jumpa kt cni sbb kami semua dr arah dan flight yang berlainan..mmg sng nak cari sbb sign board JR office ade sepanjang keluar dr tren...tren kt sni xpayah ckplaa....banyakkkk gilakkk...tokyo pulak pusat dia...mmg ramaila org kat tokyo st ni...

orang jepun mmg super baik...ramai offer kami utk snap pikcar..pikcar ni ade satu aunty yg tolong snap..dia ckp jepong aku mmg x paham..mampu sengih je..dilah je yg paham..btw keep it up guys..yang baik harus dipuji ye dak...
then kitorg simpan bag kat tokyo st tu utk pegi imperial palace...kena pulak aritu ade ceremony jumpa raja dia....bapakk ramai gilaa org...beratur dekat 3 jam gak la nk masuk dalam...then nk jumpa rajanye xsampai 10 menet pun raja dia berucap...dan jerit2 'banzaii!! banzaii!!' then blah balik...hahaha itu menunjukkan org jepun mmg super efisyen...mcm2 aku ni mmg x segigih mereka sepanjang beratoq kami ala2 mempersoalkan kepoyoan semua itu...tp diorang ni sgt setia pada raja kot...tp sadisnya aku xnmpak pun raja n anak2 dia sbb ramai org tinggi2....(mengaku pun rendang)

raja ada kt bangunan depan tu...mana nak nmpak dgn bendera segala bagai.... @_@
lihat betapa ramainya..bayangkan la beratoq 3 jamm hoccayyy...jumpa? less than 10 minutes kott..motipp sangatt... 
da siap jumpa raja...then pegi takeshita n harajuku dori (dori = street) plus meiji jingu....harusla pegi da dtg jepun ni kan...tp aku rilek2 je...sbb mmg aku nk leisure2 dan bukan nk shopping pun...gituu (tgk laa ni baru day 1 kan)..kt takeshita n harajuku street ni ade kedai2 jual baju2 dan fashion2 jepun yg menarik..kedai daiso pun ado...

depan food stalls..meriah sbb new year..
pintu masuk...ramai jugak fesyen pelik2 yg aku jumpa tp x sempat nk snap...
meiji jingu pulak mcm park diorg suka jalan2 kat situ....tp kami tersekat lg sekali kt park tu pulak beratoqq lg pjg dan ramai gila kat jalan nk g tgk tempat apetah.....ala2 ceremony diorg la...ada perkara2 yg diorg percaya rasanya dr video yg derg bukak...perjumpaan beramai2... mcm kita ade solat jumaat....diorg jumpa tahun baru....aku rasa laaa...sbb aku sepatah xpaham... hahahha mmg hari beratoq sedunia kott n they really enjoy it...*motipp lg* nmpak sgt eden x gomar beratoq...

see...like i told yaa...kat depan tu laa ade tempat dorg nk semayang (mintak hajat...etc) kott...(aku taram je niii..sape tau pls bgtau i yg innocent ini)
dah ramai2 tu ssh gak kitorg nk menyelit utk keluar....tp terpaksa kang duk tgu situ sampai kemlm la jawabnya...masa tu dah nk maghrib...awal kol 5 da gorib...winter la katekan....siang kojap yo....

da berjaya meloloskan diri dlm lautan manusia tu kitorg terus bergegas ambek beg n g rumah student kt japan ni utk berlindung...hehe tengkiu sgt korgggg....baik sgt tumpangkan kitorg...rmh diorg dkt dgn st unga....jalan kaki sket je da smpai...dlm 3 kali tukar tren jugak nk g rmh diorg...

masa utk tdo dan merebahkan diri yg penat seharian....btw rumah diorg sgt comel...n ade parking bertingkat n bawah tanah....kagum jugak ngn teknoloji jepun...(xnak kalah)

so far aku rase bandar tokyo more or less lebih kurang singapore...so better kalau nk plan itinerary tu keluar sket dr bandar...sbb nnt bosan pulak dok bandar batu je...my own pendapat saje....

Pssstt...Aku rase malaysia kene enjoyyy beratoq dlu baru boleh follow jepong...assobbru minal imann..=)

3 new comments:

Mohd Rashidi said... Reply To This
amboi.. bestnya berjalan....tak ajak :(
cenetos said... Reply To This
nnt kite g mengembara bln 8 n 11...sila save cuti...heee
Jari Manis said... Reply To This
Salam cenet, rupanya dia dulu dh sampai jepang yek. Jm cuba semua entri yg ada nih heee. Mak aih sanggup ke beratur 3 hpjam semata2 nk jumpa raja 5min je tu x bsloi kanklau Jm rasanya x kot hikss

Say a Buzz!

tinggalkan jejak anda untuk saya menjejaki anda semula ;D

Copy link di bawah & tukar your-blog-name dengan link blog anda.

<a href="http://www.your-blog-name.com/feeds/posts/default">blog name</a>

 

cinet Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea