Pengalaman Jalan-Jalan ke Japan - Yokohama, Asakusa dan Akihabara [Part 3]

Posted by Mohd Rashidi at Monday, March 31, 2014
hari 3

destinasi harini ke yokohama..ni xde dlm plan pun...deviate sket dr plan asal mmg dah mcm wajibul ghunnah kalau travel...barula adventurous..always kne ade plan B utk suite kan dgn keadaan dan info-info semase hehe sbb mase ni...tiba-tiba rs nak mkn ramen halal...tiba-tiba jugak ade tmpt makan baru kt yokohama..jadi kami pun tiba-tibalah kesana..ambil masa dlm 1 jam ke sana dr unga...ptg plan ke asakusa...sbb asakusa kol 10 baru bukak smpai kol 6 ptg...asakusa ni tmpat utk beli souvenir..buat bg kat rakan taulan balik mesia nnt..

yokohama

route train kami ke destinasi jalan-jalan cari ramen mcm biase dr unga (tobu line ke) - kashiwa (joban line ke) - ueno (yamanote line ke) - tokyo utk amek shinkansen - ke shin-yokohama st (sinilah destinasi yg dituju)...nak taw x? nak taw x? rupanya tmpt makan itu adalah museum.entrance 100 yen kalau x silap..ramen pun ade museum uolls...masuk dalam tgk design museum ni mmg terbaekk lah...i give 11 marks out of 10 marks..heee siap ade surau lg youu..its all about ramen you want to know u can find it here...

hiasan dalaman yang makan dalam...old skool ala-ala old china town.. 
semua sudut rase nk amek gamboo..haha mcm "perak" sgt rase diri ini...
ramai btol japanese lepak kt cni..  
mcm real oldtown kan...padahal kat dalam closed building...hai kokly...sy curik gambo ni sbb backgron tantekkk...
ramen kami...vegie pun vegielahh..janji halalan toyyibannn..mushhroom n eggs..kami blasah smpai licin..
siap makan-makan ramen g sakuragicho st...sblm tu kluar kt yokohama st kejap...fuhh fuhh bsr giler berlapis-lapis train mcm kek lapis srwk..ramai giler org...ade IKEA kt area sini...tp sbb ramai sgt kamiorg decide g sakuragicho...sakuragicho ade mcm taman tema..kitorg sempat la main purikura hahahah haish gedik giler plak rase...korang taw x ape tu purikura...ia adalah sejenis mesin...tgk la kat bawah ni aku explen..


inilah dia mesin untuk amek gambo ala-ala dolls n gwiyomi and dia akan straight away print..mesin gedik aku panggil...tapi best gak hasilnya x menghampakan...hahaha terpengaruh ngn dilah..wajib try kalau dah dtg jepun...sekali skala gedik...utk gurl-gurl saja ye..xpun husband n wife...
siap boleh edit2 lg gambo yg dah jadik...tp tu bukan gambo kami...segan nak letak..ahaks..


lain-lain ade eye on yokohama...roller coaster dan mcm-mcm lagi...yg xsempat kami nak try sbb nak ke akaksuka...eh asakusa...belit-belit nak sebut taw..punyelah noob bahasa nihong aku..

things u can see at asakusa...
nak ke asakusa dr shin yokohama naik shikansen ke shinagawa (nama dia kodomo mcm ubat gigi hehe)...then g ueno (yamanote) n ambil subway metro line ke asakusa berharga 160 yen...jgn pening ye..ada yg dah cover dlm JR pass..tp yg ni x cover...but mostly cover..dont worry...be happy..hehe 


masa ni dah kol 9 malam kot...gigih lagi berjalan..dah jejalan kat cni shopping skali la...aku x beli byk pun...fridge magnet as usual kalau aku travel aku akan rembat barang seketui 2...
seperti tiada istilah penat dalam kamus hidup kami...kami decide nk jln ke akihabara (g blk kt yamanote line) pulak...tmpt yg penuh dgn anime n barangan electric....camera second hand murah...canon DSLR kiss X3/4 dpt RM600 gitu...

dah penat jln rase nk blk n rehat utk esok ke nagoya pulak insyaAllah...

fuhhhh fuhh fuhhhh (ni menunjukkan letih kemain) leteyhhh nya arini...syukur alhmdulillah dikurniakan kesihatan utk berjln...

note: internet ade provide kt ueno n tokyo st...hehehhe so cari la ape korg nk cari kt cni kalau xde internet...

1 new comments:

Jari Manis said... Reply To This
Jm pun tergoda dgn kamera second hand d akihabara tu tp syg fulus x cukup huhu

Say a Buzz!

tinggalkan jejak anda untuk saya menjejaki anda semula ;D

Copy link di bawah & tukar your-blog-name dengan link blog anda.

<a href="http://www.your-blog-name.com/feeds/posts/default">blog name</a>

 

cinet Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea