Perkara yg penting tp kita ambil mudah #2

Posted by Roshida Property at Monday, December 26, 2011 0 new comments
.Harta.Kedudukan.Kecantikan.

3 kunci utama yang di cari oleh manusia..Tidak kira dari mana juga asal usul seseorang itu kerana ia sudah lumrah hidup. Tanye jer kat sape2..pasti mahukan 3 perkara ini..Dalam al-Quran ia di sebut sebagai "sunnatullah" iaitu perkara2 yang telah ditetapkan oleh Allah akan terjadinya sesuatu perkara itu. Ia boleh membawa kepada kebahagiaan dan ia juga boleh membawa kepada kesesatan. Kerana secara sedar atau tidak ia dicipta tidak lain tidak bukan adalah untuk menguji manusia.

So supaya kita dapat kebahagiaan bukannya kesesatan senang jer..dah pun di ajar oleh Muhammad Rasulullah SAW:
Dari Abu Hurairah, r.a., dari Nabi SAW, bahawa Baginda bersabda: "Aku tinggalkan dalam kalangan kamu dua perkara yang kamu tidak sekali-kali akan sesat selagi kamu berpegang teguh kepada keduanya, iaitu kitab Allah dan sunnah Rasulullah," (s.a.w.).

Hadith tinggalan Rasulullah ini sering kali disebut2 dalam kehidupan seharian kita. Bagi mengingatkan kita pusaka yang amat amat amat berharga lebih dari segalanya ini telah di tinggalkan utk kita sebagai panduan ke arah yang benar. lebih berharga dari harta benda yang kita cari sehari2.

Jelasnya, sesiapa yang hendak mencari kebenaran dan hendak mencapai pengajaran-pengajaran Ilahi yang benar, tidak akan dapat di mana-manapun selain daripada yang terhimpun di dalam al-Qur'an al-Karim kerana al-Qur'anlah kitab suci yang terpelihara keasliannya dan terselamat pengajarannya daripada sebarang perubahan, pindaan dan tokok tambah, serta telah disambut dan diterima oleh umat Islam dari Nabi Muhammad SAW. yang menerimanya dari Malaikat Jibril a.s yang membawa turunnya dari Allah SWT.

Kuatkah kita dalam menjalani ujian ini? kita sahaja yang ada jawapannya kerana bila tiba saatnya kita juga yang akan menjawapnya. Gunalah harta, kekayaan, pangkat dan kecantikan di jalan yang diredhai oleh Penciptanya. Takut saja segala yang Dia pinjamkan akan menjadi penyebab kita sengsara dikemudian hari. Doa saya semoga kita kuat disaat ini supaya senang dan bahagia di hari yang mendatang dan disana nanti.. :)

Perkara yg penting tp kita ambil mudah #1

Posted by Roshida Property at Sunday, December 18, 2011 1 new comments
Baca doa sebelum dan selepas tidur

• Sebelum Tidur Membaca Doa :

بِاسْمِكَ اللّهُمَّ أَحْيَاوَأَمُوتُ

bismikallahumma ahya wa amutu

Artinya :
Dengan nama-Mu ya Allah aku hidup dan mati

• Sesudah Bangun Tidur Membaca Doa :

اَلْحَمْدُ ِللهِ الَّذِى أَحْيَانَا بَعْدَمَا أَمَاتَنَا وَإِلَيْهِ النُّشُورُ

alhamdulillahil ladzi ahyana ba’da ma amatana wailaihin nusyur

Artinya :
Segala puji bagi Allah yang menghidupkan aku kembali setelah mematikan aku dan kepada Allah akan bangkit

Keterangan :

Doa ini berdasarkan hadits nabi yang saya ambil dari Riadust Shalihin :

عَنْ حُذَيْفَةَ وَأَبِىذَرٍّ رَضِىَاللّهُعَنْهُمَا قَالَ : كَانَ رَسُولُ اللهِ صَلَّ اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَاأَوَى إِلىَ فِرَاشِهِ قَالَ :  بِاسْمِكَ اللّهُمَّ أَحْيَاوَأَمُوتُ ، وَإِذَااسْتَيْقَظَ قَالَ : اَلْحَمْدُ ِللهِ الَّذِى أَحْيَانَا بَعْدَمَا أَمَاتَنَا وَإِلَيْهِ النُّشُورُ . رَوَاهُ الْبُخَارِىُّ

Artinya :
Hudzaifah r.a. dan Abu Dzarr keduanya berkata : Adalah Rasulullah saw. jika akan tidur membaca : bismikallahumma ahya wa amutu (Dengan nama-Mu ya Allah aku hidup dan mati), dan apabila bangun tidur membaca ; alhamdulillahil ladzi ahyana ba’da ma amatana wailaihin nusyur (Segala puji bagi Allah yang menghidupkan aku kembali setelah mematikan aku dan kepada Allah akan bangkit). (Bukhari)

Books Review

Posted by Roshida Property at Saturday, December 10, 2011 3 new comments
Assalamualaikum~~~

Hari ni sy nak bgtau yg saye dah termemborong buku secara tersengaje~ So seperti tajuk yg tertera sy nak share skitlah beberape buku yg sy beli hari ni. buku yg sy beli xdelah byk sgt..8 buah buku jer..x byk kann...so ini die buku yg sy beli~



pertame2 skali sy beli buku panduan hidup yg kecil sedikit supaya sng nk dibawa kemana2.. :)

next buku..is sewing 101..sgt menarik buku nie..very the seswai dgn beginner like me..all the tricks and skills beginner should know are compacted in this book..so yeayy..will try if got kesempatan..nak buat alas meja die..mmg menarik..


seterusnya buku painted kitchen..this book gives one by one guides on how to paint our kitchen and turn them to be something cool..hehhe another diy book..


baru-baru nie mmg ade dlm kotak fikiran ni nak beli buku yg mcm encyclopedia. so here it is buku 4000 more facts. ala2 encyclopedia. intense with infos inside it..buku ni byk gambar..sbb sy mmg x suke sgt bace buku yg byk tulisan..so buku nie berbaloi2 utk dibeli..


next ialah buku visual encyclopedia..dah terang2 name die kat situ jenis buku nie..so another encyclopedia book..tp yg mini..hehe..eventho mini but u just name whatever u you would like to know, this book probably have it...its main contents are as:
1) space
2) the earth
3) the living world
4) the human body
5) science and technology
6) transport
7) the world
8) people and society
9) history
under the main contents it has a lot of subs..got a lot of pics as well..very interesting book...


the rest..i bought la tahzan book or in malay jangan bersedih..sebenarnye da beli yg version kecil..tp isi de only one third of the book..da lame simpan hasrat nak beli buku nie..so beli la yg bsar skali..isi de mmg superb sbb da bace buku kecil tu smpai abes..and beli lg satu utk hadiahkan kt ofismet sempena birthday die..:)..and then fahami bacaan dalam solatmu and also my first atlas..

beli buku mmg x rugi..disamping nak menambah ilmu boley juge kurangkan tax..x gitu.. :)
p/s: aritu ade terbace buku encyclopedia pasal sejarah islam..mcm menarik utk dibace..tp cari2 td x jumpe pula..

Nak hapdet sket citer beli rumah :)

Posted by Roshida Property at Saturday, December 10, 2011 2 new comments
Assalamualaikum..

so at last, the process almost comes to the end....maybe dpt kunci mase blk cuti kerismas nie...insyaAllah..alhamdulillah dgn rezeki yg Allah bg..tp still terasa mcm lame sgt nk tgu n settlekan process beli rumah nie..about 3 months plus jugela..since aku amek loan dari my company the process takes longgerrr time sbb nk engage lawyer sendiri and kne buat valuation report pasal rumah dekat valuer..n bank x provide lawyer..so sy kne ade 2 lawyer..lawyer between me and seller also lawyer between me and bank..

nk cerita sikit pasal lawyer..honestly, sy mmg kagum dgn lawyer dr j.fong company yg incharge between me and seller..she's malay and very professional..best kerja dgn dia..dia membantu bg process jd smooth sket..thank you nazirah..hehe pomot la sket..:)sbb ade 2 lawyer so ter compare la pula kan..

sy juge telah mengambil kesempatan ini utk ambil duit dr account 2 kwsp sy..mane tau ade rezeki leh guna utk beli 2nd house..tp mcm dah terguna utk benda lain..xpelah iA da guna duit tu utk kebaikan..ade duit mmg utk digunakan..btol x..duit byk x guna pon x guna jgk..duit lame2 value jatuh..hehehe

and haritu da mntk tlg babah utk ukur rmh and advise cmne nak renovate..mesti cun advise dr ex-interior designer experience about 35 years tu..hehe

tgh cari contractor yang ok..harap2 berjumpa..^_^

wassalam..
 

cinet Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea