Life at Offshore

Posted by Roshida Property at Saturday, April 14, 2012 2 new comments
Assalamualaikum....

I feel so blessed that i was given a chance to know how it is like working at offshore...last weekend i went to Kumang cluster..we went on board by helicopter...since kumang is so far away from shore and if we go by boat it will take like 12 hours to go there...by heli it takes about 1 hour and 15 minutes..Currently there is subsea activity and the 100 crew stay on barge..quite a large no...i have the opportunity to look around the barge since they have invited operation people to join their BBQ session. So i joined them...that night they were having karaoke session and makan2..it is nice for them to have such activity after a long day worked so hard..plus away from family and land...*sedap x sedap nyanyi tu belakang kire..hahah*

but Kumang is good coz it is still new..and everything smells new...and function perfectly not like the other old platform..so good for people being in Kumang...Nice to work with u guys..peace...i couldn't take any photo coz dont have one and camera is not allowed at most area in platform..hehe

Nasihat Imam Al-Ghazali yang Bertajuk Aktiviti Harian =)

Posted by Roshida Property at Monday, April 02, 2012 0 new comments
Assalamualaikum...

Masa dok belek2 buku yg ehem2...da berabuk kt rak buku..tibe2 terjumpe buku lame yg sarat isinya dengan ilmu..sbnrnye niat asal nak berkemas tp mmg pe'el aku kalau da jumpe buku ke magazine ke..confirm ak tibe2 terrrbace..dan tibe2 terrrgendalalah acara asal yakni utk mengemas tadi..hahah..Buku ni ala2 cerpen..iaitu singkatan untuk cerita pendek (heh macam la orang tak tau)..salah datu cerita dalam buku nie amat menyentuh jiwaku...so pendek cerita aku nak share la pasal buku nie..malas nak cerita pjg dah..hehe

Al kisahh...

Diantara kira-kira 100 buah buku karangan Imam Al-Ghazali, (byk jugak buku Imam Al-ghazali nie kan? so dlm otak aku terfikir la kemungkinan Imam Al-Ghazali nie seorg yg pandai menulis...ssh jgk woo nak jd penulis..nak2 lg penulisan yg menjadi rujukan manusia sejagat..sampai skrg org masih rujuk..so maknanya mmg powerfullahh kannn)..ok dalam banyak2 buku beliau tulis tu terdapat sebuah buku yang berjudul Permulaan Jalan Hidayah. kasik bold sikit supaya org yg otak kanan mcm aku nie cepat pick up..heheh...

So ape yg best sgt buku nie eh...Melalui buku ini Imam Al-Ghazali menerang kan amalan amalan atau aktiviti harian yg patut dibuat oleh setiap org islam, setiap hari dan setiap malam..bak kate omputih 24/7..hehe..right..to cut short the story..there are 4 things that we as muslim shall practice..there are...

(1)
1st and foremost, habiskan waktu dgn mencari ilmu yg bermanfaat...pengertian ilmu yg bermanfaat yg dibawa oleh imam Al-ghazali nie amat ringkas dan meluas...which i am more than agree..iaitu SATU ilmu yg menambah takut dirimu kepada Allah, DUA ilmu yg menjelaskan kelemahan/a'ib dirimu TIGA mengurangkan kegemaranmu terhadap dunia dan menambah kegemaranmu terhadap akhirat..

(2) 2nd lepas kite da mencari ilmu tu, kalau kita x mampu utk share ilmu yg bermanfaat itu dgn org lain maka buatlah ibadah yg wajib (which most muslim aware of like solat, puasa, zakat, etc). kata imam al-ghazali ini darjat org yg a'bid (a'bid adalah perkataan arab yg bermaksud taat) dan dgn cara ini kita juga dpt tergolong dlm kumpulan org yg beruntung..

(3) ketiga membuat sebarang kerja yg memberi kebaikan kepada org lain mcm menggembirakan org lain ke...berkhidmat utk utk memberi mkn org lain, fakir miskin, ziarah org sakit ke...dan baaaaanyakk lg laa kalau nk tulis kt sni...bak kate org ape2 ajee lah yg baik utk membantu org lain. ini perlukan latihan..utk permulaan kite boleh la buat yg senang2 dlu kan..ikut kemampuan k...

(4) yg last sekali...kalau kite x mampu sgt2 utk buat yg diatas..maka berusahalah utk diri sendiri dan utk family..dgn tidak melibatkan diri dgn maksiat...

yg penting kite cube sikit2..jgn x cube lgsg...perubahan yg supersaiya mmg nmpk ketara..tp kalau diri tidak dpt menampung pun ssh jgk..so tepuk dada ty hati masing2..we are the best judge to our own self...right......it is within our control that we should do...yg diluar kuasa kita...xperlu yer...hehe

lastly, jazakallahukhairan katheera imam al-ghazali atas sumbangan ilmu mu yg ikhlas ianya sampai kepada kami umat hari ini... :)

p/S: i dont want to be someone to say.. i am better than you..but i would like to be someone to say let me help you to be better...how cool.. :) dan pemimpin yg benar akan melahirkan pemimpin yg lain, tp pemimpin yg salah akan melahirkan pengikut...:)
 

cinet Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea