Guna Property Untuk Cover Monthly Expenses

Posted by Mohd Rashidi at Monday, March 31, 2014 0 new comments
Bismillah...
Assalamualaikum..

Izinkan puan cinet nk bercakap pasal property untuk entry kali ini ya...apa yg boleh dikongsi x sikit...kita kongsi banyak ok? *wink-wink*

Sedikit amaran x berasa keras! Aku bukan pakar dalam bidang ni..mahupun master yang telah berjaya mempunyai property bersepah-sepah di sana sini..aku hanyalah rakyat biasa yang baru nak bertatih untuk ke arah yang sama..cuba untuk mengikut cara yang sama cuma mungkin gaya yang berbeza...cewahh...intro x hengatt..bajett sungguh bunyi...he he

Kalau ada yang mahu bertukar-tukar pandangan kecik tapak tangan lapangan terbang aku sediakan..yg nak mnta pandangan atau sifu-sifu yang nak share experience..aku mmg buka seluas lautan...dgn ilmu dpt membina masyarakat...semua perlukan ilmu...hatta nak buat air kopi yang sedap juga perlukan ilmu...inikan bab-bab yang complicated cenggini kan..

Itulah topik kali ini..ok baru nak masuk topik...tp jgn risau x lengthy pun..sbb baru nak bermula..next entry br masuk kisah sebenar ok..itulah target aku..aku x target tinggi sbb aku pun sedar diri...

*akuuuuuu sedar diri iniii...akuuu hanyalah insan biasaaa...tapi akuuu punyaa harga dirii....* lagu ape ni cer teka?*

Aku always think life is so hard for others...aku ni kira bertuah dpt hidup sederhana yang mungkin di bumi Malaysia ni..Jom chase the dream together-gether...shall we?

xmampu terbang seperti helang...terbanglah seperti kupu-kupu
keep fly but yet still cute...=) 

half kepak lg ondewayy...then we can fly together...*sekolah dlu mesti slalu fly kan*wink*

Pengalaman Jalan-Jalan ke Japan - Aminoshidate dan tehshoku karaei [Part 6]

Posted by Mohd Rashidi at Monday, March 31, 2014 3 new comments
hari 7

Hari yang merupakan hari terakhir sebelum flight esok hari kami abadikan di amanoshidate...strip yg memisahkan 2 laut...laluan kami dr minami-kusatsu ke kyoto st then ambil shinkansen ke amanoshidate perjlnan mengambil mase 2 jam dgn tmbg 1400 yen yg ni kne bayor...xdpt guna JR pass..huk huk sbb xperasan yg tu KTR line..bukan JR line..

masyaAllah cantik kan...boleh nk g smpai ke seberang..tp masa cemburukan kami..amek pikcar dr hujung pun dah ok.. 
sepanjang perjlnan mmg berbukit bukau...kate student cni derg pnah ty lecturer apa yg membuatkan org jepun ni jd sgt patuh dan concern terhadap org lain....lecturer tu ckp sbb kawasan diorg yg berbukit bukau dan bermuara sungai-sungai tu yg menyebabkab diorg sgt memerlukan antara 1 sama lain dan diorg ajar anak-anak utk respect org lain....bagus kan rancangan yg maha Esa...ada hikmah duk kt bukit-bukit n sungai-sungai...;)))

antara pulau atau bukit...aku lebih suka bukit..x panas sgt...he he he
smpai ke amenoshidate jln-jln kt strip n naik monorail utk view strip dr atas bukit....

lapar kami nk mkn di kedai-kedai seafood...tanye punya tanye sme ade letak mirin...last-last mkn desert dia je...pulut dgn kuah red bean...

kalau jumpa air ni...make sure beli taww..sedapp...lemon + susu beras cmtu kot...hilang lah dahaga kt nk berjalan tu.. 
nak kejar train dr amanoshidate ke kyoto kol 3.01 pm py pasal kami xlama kt atas bukit..balik ke minami kusatsu n malam g mkn kt harami tehshoku...set makanan org jepun gitu...aku makan karaei...set sejenis ikan ape tah...ikan-ikan kt jepun ni sihat-sihat..ikan kembung n sardin bukan main gemuk lg...kenyang balik dgn gembira n tido....esok nak gerak pagi-pagi utk catch flite blk kl kol 11...

order tamago yaki (telur) sekejap je kitorg settlekan...
ini dia tehshoku ikan karaei...sedapnyee..sedapnyee...hmmpp..

bye bye jepun...till we meet again insyaaAllah...

Pengalaman Jalan-Jalan ke Japan - Kyoto dan Teramachi [Part 5]

Posted by Mohd Rashidi at Monday, March 31, 2014 3 new comments
hari 6

ayuh menaiki basikal..transport kedua terbesar di jepong pada abad ini..suka aku je ishtiharkan...so pakai pakaian yg bersesuaian dan menutup aurat ye tuan-tuan dan puan-puan..kita nak mendaki kt kyoto ni..harus be prepared..both..mentally n physically...ok xpayah poyo sgt sebenarnya..aku prepare mafler n glove sbb sejuk nk bawak basikal nnt kan...

B.a.s.i.k.a.l.. ok semua org tau ni basikal la wei...
orang jepun dan pakaian jepun...randomly amek sbb comey tgk diorg kecik-kecik je langkah sbb kena la sopan pakai kemono..
kedai makan di sini..sbb cantik aku amek gambo...
bgn pg siap-siap n makan dulu..cekodok yg dimasak oleh kak ila...master student kt jepun..sedap betul cekodok dia masak...sbb mkn kt jepon kot...hehe letak butter, udang, carrot, kobis n tepung...butter supaya  cekodok tu jadi rangup....rangup sgt...da kenyang gerak tgu bas ke station seta...tambang 210yen...then ambil train biwako line ke kyoto st...rent bicycle kt kyoto pegi temple-temple kt bukit kyoto...apetah nama dia...aku dah enjoyyy naik basikal xkesah dah pasal temple-temple ni...amek gambo ala-ala je pastu cari-cari chopstick sbb aku terjatuh cinta pulak nk guna chostick..mcm-mcm la ngko ni cinet...

kat atas tu la temple nye...amek gambo barang sepotong dua...kenangan disini..mmg aku x igt ape nama tmpt ni..gomenne..
dah abes shopping kt bukit kyoto...shopping kt teramachi pulokk malam...di jln gion..dekat je dgn stesen kyoto tp xleh la jln kaki...mau bengkak nak-nak lepas berbasikal...kt cni mmg syiokkkk...borong kt kedai 100 yen...beli mangkuk jepun...padahal kt kl pun ade kot mangkuk-mangkuk ayun ni..heheh

tapi awas! jgn sebut mangkuk sangat kat sana yee...mangkuk tu membawa maksud yg lucah dalam bahasa jepun..miahahaha kitorg dah puas mencarut balik tu br student kt sane bgtau maksud dia...arghh malunya!

penat shopping balik ke pangkal jalan...mmg jimat trip kali ni sbb tdo rmh student je..settle ini malammm...nak mimpi yang indah-indah..adios

Pengalaman Jalan-Jalan ke Japan - leaving unga, ke katsura ryokan n kyoto [Part 4]

Posted by Mohd Rashidi at Monday, March 31, 2014 4 new comments
hari 4

Kami x stay kt unga dah...sedih nak tinggalkan unga..sobs sobs...bye bye unga..bersiap kemas-kemas beg utk bergerak ke next destinasi iaitu nagano...mcm biasa dr unga ke tokyo dan ambil shinkansen ke nagano...n kemudian kami naik shinkansen ke ueda utk ke kakeyu onsen iaitu tempat tgl berbayar kami yg pertama n only....sbb mahal kott hotel-hotel kt cni..lain-lain hari semua kami menumpang rumah student..kami stay tempat yang special taw...nama dia katsura ryokan..yeee kami tdo di rumah jepun..yeyeyy hipppi..overr dak? hahak xkisah...

ondeway ke nagano...haii aunty...nak tegur tp x reti bahase..ape pun xleh...
di rumah unga..tepek satu takut aku rindu nnt...somel rumah diorg..blkg tu bilik...pintu pn mmg very the jepun...
katsura ryokan

smpai pun dh ptg..check in msk nasi n mkn-mkn then kami pergi tmpt yg ade lantern...org jepun tu bwk naik kereta...mlm berendam air panas n tido...bestt..tdo 12 jam dr 8 smpai 8... wahaha kalah baby..sblm tu amek gambo lagi..ehek ehek

depan ryokan...
bersambung....

hari 5

aku sekalikan je entry ni..sbb xnak berjela-jela...tp ni pon dah berjela kan...mntak mahapp boh..xleh kecikkan dah..bgn pagi gosok gigi cuci muka tp x mandi... sbb sejuk so mandi sekali je sehari ye nnt kulit kering..yes ada alasan yg konkrit..kol 830 makan washoku...brekfas ala jepun...da order awal2 yg halal punye...ofkosslakan...

sgt sedap hokeyh...naseb sempat amek pikcar sblm "selamat" dlm perut kami..

comey jee pinggan-pinggan n mangkuk ayun diorang kan...kecik-kecik and x share...bestt bangat..boley bedal sensorang..
perut sudah kenyang mari gerak ke next destinasi cinta...oh sblm tu bayar dlu ye...costnya adalah 6540 yen/pax..mahal tp experience n knowledge lg mahai bg aku..time ni la ngko nk berfalsampahkan..puihh..haha tgu bas ke matsumoto st 650yen tambang...solat di matsumoto then dr matsumoto ambil shinkansen ke nagoya (2jam) then dr nagoya ke kyoto (30minit)....dr kyoto kami ambil tren ke minami-katsuko...ekceli nak ke rumah student jepun disini tempat untuk berteduh seterusnya...he he he ampunkan saye..

smpai-sampai diorg sajikan cekodok....mmg tgh lapaq tyme tu so kami mkn dgn gembira tanpa segan silu...tambah x senonoh mlm mkn lg di sushiro dkt je dr rmh...sumpah sdap-sdap sushi dia!..xpayah lah nak bersumpah bagai cik cinet oi..opps lupa dah kawen..puan cinet..mmg gemuk laa duk jeponn ni habaq hang..jauh dr tanggapan aku sblm ni..meleset abess...hihi
 
nak order sila guna menda alah ni...ade kt setiap meja...
bahase jepun...haruslah dilah je yg tau guna menda alah itu...kami makan jee...
jemput makan sushi..mmg lain dr kt mesia...x tipu punya...sape x mkn pun leh mkn kt cni..
cerita hari esok full day di kyoto...sbb ni smpai pun da ptg...xsempat kemana-mana...just pegi cari food je mlm tu....dgr cerita jalan-jalan di kyoto best....mari kita lihat apa yg ada esok hari...

mlm ni xmengantuk pulak...lmbt kami tdo sbb syok bersembang dgn student jepun n kokly...mcm-mcm kami borakkan dari kisah org jepun, sifat org malaysia sampai ke cerita paranormal hehe mlm-mlm baru thrill ye dak....x sabar nk melihat keindahan alam di kyoto.....esokkkk...checkidout!

Pengalaman Jalan-Jalan ke Japan - Yokohama, Asakusa dan Akihabara [Part 3]

Posted by Mohd Rashidi at Monday, March 31, 2014 1 new comments
hari 3

destinasi harini ke yokohama..ni xde dlm plan pun...deviate sket dr plan asal mmg dah mcm wajibul ghunnah kalau travel...barula adventurous..always kne ade plan B utk suite kan dgn keadaan dan info-info semase hehe sbb mase ni...tiba-tiba rs nak mkn ramen halal...tiba-tiba jugak ade tmpt makan baru kt yokohama..jadi kami pun tiba-tibalah kesana..ambil masa dlm 1 jam ke sana dr unga...ptg plan ke asakusa...sbb asakusa kol 10 baru bukak smpai kol 6 ptg...asakusa ni tmpat utk beli souvenir..buat bg kat rakan taulan balik mesia nnt..

yokohama

route train kami ke destinasi jalan-jalan cari ramen mcm biase dr unga (tobu line ke) - kashiwa (joban line ke) - ueno (yamanote line ke) - tokyo utk amek shinkansen - ke shin-yokohama st (sinilah destinasi yg dituju)...nak taw x? nak taw x? rupanya tmpt makan itu adalah museum.entrance 100 yen kalau x silap..ramen pun ade museum uolls...masuk dalam tgk design museum ni mmg terbaekk lah...i give 11 marks out of 10 marks..heee siap ade surau lg youu..its all about ramen you want to know u can find it here...

hiasan dalaman yang makan dalam...old skool ala-ala old china town.. 
semua sudut rase nk amek gamboo..haha mcm "perak" sgt rase diri ini...
ramai btol japanese lepak kt cni..  
mcm real oldtown kan...padahal kat dalam closed building...hai kokly...sy curik gambo ni sbb backgron tantekkk...
ramen kami...vegie pun vegielahh..janji halalan toyyibannn..mushhroom n eggs..kami blasah smpai licin..
siap makan-makan ramen g sakuragicho st...sblm tu kluar kt yokohama st kejap...fuhh fuhh bsr giler berlapis-lapis train mcm kek lapis srwk..ramai giler org...ade IKEA kt area sini...tp sbb ramai sgt kamiorg decide g sakuragicho...sakuragicho ade mcm taman tema..kitorg sempat la main purikura hahahah haish gedik giler plak rase...korang taw x ape tu purikura...ia adalah sejenis mesin...tgk la kat bawah ni aku explen..


inilah dia mesin untuk amek gambo ala-ala dolls n gwiyomi and dia akan straight away print..mesin gedik aku panggil...tapi best gak hasilnya x menghampakan...hahaha terpengaruh ngn dilah..wajib try kalau dah dtg jepun...sekali skala gedik...utk gurl-gurl saja ye..xpun husband n wife...
siap boleh edit2 lg gambo yg dah jadik...tp tu bukan gambo kami...segan nak letak..ahaks..


lain-lain ade eye on yokohama...roller coaster dan mcm-mcm lagi...yg xsempat kami nak try sbb nak ke akaksuka...eh asakusa...belit-belit nak sebut taw..punyelah noob bahasa nihong aku..

things u can see at asakusa...
nak ke asakusa dr shin yokohama naik shikansen ke shinagawa (nama dia kodomo mcm ubat gigi hehe)...then g ueno (yamanote) n ambil subway metro line ke asakusa berharga 160 yen...jgn pening ye..ada yg dah cover dlm JR pass..tp yg ni x cover...but mostly cover..dont worry...be happy..hehe 


masa ni dah kol 9 malam kot...gigih lagi berjalan..dah jejalan kat cni shopping skali la...aku x beli byk pun...fridge magnet as usual kalau aku travel aku akan rembat barang seketui 2...
seperti tiada istilah penat dalam kamus hidup kami...kami decide nk jln ke akihabara (g blk kt yamanote line) pulak...tmpt yg penuh dgn anime n barangan electric....camera second hand murah...canon DSLR kiss X3/4 dpt RM600 gitu...

dah penat jln rase nk blk n rehat utk esok ke nagoya pulak insyaAllah...

fuhhhh fuhh fuhhhh (ni menunjukkan letih kemain) leteyhhh nya arini...syukur alhmdulillah dikurniakan kesihatan utk berjln...

note: internet ade provide kt ueno n tokyo st...hehehhe so cari la ape korg nk cari kt cni kalau xde internet...

Pengalaman Jalan-Jalan ke Japan - Nikko [Part 2]

Posted by Mohd Rashidi at Monday, March 31, 2014 1 new comments
hari 2

mari meneruskan perjalanan di jepong (sbb ni entry kedua, dah terang2 kat atas tu part 2 kan..hehe nak baca part 1 klik sini ya)...Aku dan kengkawan bgn pepagi buta (kalau ari minggu jgn arapla nk bgn pg cenggini) dgn tangkasnye bersiap-siap dan gerak ke nikko...kami bermain-main dgn train lagi dr st unga - kashiwa - ueno (shinkansen)  ke utsonomiya - dan akhirnya smpailah nikko station..hidop kat jepun kott...what do u expect kann..harusla adventurous menaiki train sehari-hari bagaikan permainan..knp aku ckp permainan? sbb sudah menjadi kewajipan untuk rasa fun naik train ni di Jepun..sbb transport lain boleh dikatakan amat kurang penggunaannya disini..pls create rasa fun itu ye kengkawan kalau kat sni..bukankah permainan itu fun.. haa kena dah kan?
haa kalau boleh sematkan 3 words ni dlm minda...haha motiffff..
oh ya..shikansen itu adalah tren ketapi laju...zasss kejap je da smpai...like pejam dan buka mata tengok-tengok laa dah smpai ke? baru nk berjimba dalam train...ok pejam celik tu aku tipu...tp seyes laju...kan best kalau dr KL ke kedah nak blk kg ade train selaju itu..bahagianyaa idopp..boleh blk kg selalu..makan mak masak...hehe..xsenonoh dah kawen pun nk mak masak..tapi aku xsalah..sape suh mak mentua I terror naa masak..menantu ni makan je terror..dalam train siap ade orang jual-jual kot-kot ade yang lapar..oleh kerana aku pes timer ambil gambo la like who cares..

ondewayy ke nikko..kami minum-minum dalam train sbb ade aunty jepong jualan dalam itu train..
seronok giler rase naik train kat Jepong ni..walaupon statement ni nmpk bodo..tapi ni hakikat yang pahit untuk ditelan..walaupun aku g keje kt KL ni pon naik train gak..tp suasana kat sana ofkosla lain..naik train dgn orang jepun..hihihi..kalau sape yg pernah g danau toba medan mesti dapat bayangkan nikko ni mcm mane...dia lebih kurang adik-beradik lain mak ayah je...kalau kat Jepon ade tasik chuzenji (hasil dr gerakan gunung berapi) dan air terjun kegon di Medan ada air terjun sipiso-piso dan lake toba..subhanallah mmg cantik ciptaan Allah...dua-dua ada tarikan yang tersendiri...
sampai-sampai nikko...amek gambo kat sni...aku la drebar train tu taw...takut x nak naik train kalau aku bawak? hehe 
inilah air terjun kegon (kegon waterfall) dan tasik chuzenji (chuzenji lake)...kalau kat medan jauh2 kan..kat jepon siap boleh amek skali shot je..amazing kata kaw...
jalan punya jalan perut pun dah kriuk kriak singgahlah makan yobu soba kat kedai-kedai comel tepi jalan sblm balik...aku mmg suka green tea...sdap n xpayah pakai gula...sng nk buat...harga gula pun dah naik...kesihatan pun makin meningkat...apa lagi nak? 

boleh kate sume kedai serve green tea..siap boleh taste-taste dulu sblm beli..jemput minumm~~sdap liaoo~`
sesungguhnya otak aku mengalamai kebebalan yang maha dasyat sepanjang masa kat sana..rasa mcm x function..aku bukan saja x reti cakap malah xreti membaca..betapa bebalnye den kate kaw..untuk mengelakkan aku termakan atau terminum perkara-perkara yang dilarang oleh Islam..maka den rajin-rajinkan diri bertanya tour guide x berbayar kami iaitu adilah..dia lah yg verify ingredient itu ini gedebak gedebuk...bg menyelamatkan akidah kami...hehe sbb dia mmg boleh ckp jepun..sgt into jepunness..thanks dilahh for being an owesommness tour guide...
cantikkan itu tasik dikelilingi bukit bukau...tapi sejukkk..itu tgn n kaki mcm x rase pape dah woo...
rasa sgt bersyukur diberikan peluang menjejakkan kaki ke bumi matahari terbit ini...Alhamdulillah...terima kasih Allah...Tido lg dan esok ke yokohama pula....bandar lagi...aku pun xtau ape ade kat sane....checkidot esok ye....ni live blogging ni...hehe

Pengalaman Jalan-Jalan ke Japan - Tokyo [Part 1]

Posted by Roshida Property at Saturday, March 29, 2014 3 new comments
hari 1

Haitttttt. Slamat tinggal Mesia. Ai nak pegi Jepong dulu. Nak lupa diri jd org Jepong sat. ;D
Aku sampai di haneda airport jam 10 malam dengan perjalanan 6 jam tak terasa sbb eksaited. 

nak check in hotel malas dan bajir jadi tido kat eport adalah pilihan yg paling mudah..mmg lena tido kt eport sbb mmg ramai yg tido..budak jepun yg tido depan kerusi aku mmg tido nyenyak sampai aku bangun pun dia x bangun2 lagi...kesian penat sgt kot...tdo kt eport haneda ni mmg selamat...xyah risau...pilih je port mana2 nk tido..mcm aku tido kt level 2 btol2 depan information counter dekat arrival..super selamat ramai orang lalu lalang...:)

Luas dan fancy kan design airport ni..
bgn pagi seawal 5 pagi..kol 8 igt nk tukar JR pass tp hampeh kol 11 pagi rupanya dia baru bukak..so terpaksa pegi tokyo st bayar sendiri dulu 500yen then tukar kat sana...masak jugak rase kalau nk tgu smpai kol 11 kat airport tu...

jumpa member2 kat tokyo station depan JR office. mmg da janji nk jumpa kt cni sbb kami semua dr arah dan flight yang berlainan..mmg sng nak cari sbb sign board JR office ade sepanjang keluar dr tren...tren kt sni xpayah ckplaa....banyakkkk gilakkk...tokyo pulak pusat dia...mmg ramaila org kat tokyo st ni...

orang jepun mmg super baik...ramai offer kami utk snap pikcar..pikcar ni ade satu aunty yg tolong snap..dia ckp jepong aku mmg x paham..mampu sengih je..dilah je yg paham..btw keep it up guys..yang baik harus dipuji ye dak...
then kitorg simpan bag kat tokyo st tu utk pegi imperial palace...kena pulak aritu ade ceremony jumpa raja dia....bapakk ramai gilaa org...beratur dekat 3 jam gak la nk masuk dalam...then nk jumpa rajanye xsampai 10 menet pun raja dia berucap...dan jerit2 'banzaii!! banzaii!!' then blah balik...hahaha itu menunjukkan org jepun mmg super efisyen...mcm2 aku ni mmg x segigih mereka sepanjang beratoq kami ala2 mempersoalkan kepoyoan semua itu...tp diorang ni sgt setia pada raja kot...tp sadisnya aku xnmpak pun raja n anak2 dia sbb ramai org tinggi2....(mengaku pun rendang)

raja ada kt bangunan depan tu...mana nak nmpak dgn bendera segala bagai.... @_@
lihat betapa ramainya..bayangkan la beratoq 3 jamm hoccayyy...jumpa? less than 10 minutes kott..motipp sangatt... 
da siap jumpa raja...then pegi takeshita n harajuku dori (dori = street) plus meiji jingu....harusla pegi da dtg jepun ni kan...tp aku rilek2 je...sbb mmg aku nk leisure2 dan bukan nk shopping pun...gituu (tgk laa ni baru day 1 kan)..kt takeshita n harajuku street ni ade kedai2 jual baju2 dan fashion2 jepun yg menarik..kedai daiso pun ado...

depan food stalls..meriah sbb new year..
pintu masuk...ramai jugak fesyen pelik2 yg aku jumpa tp x sempat nk snap...
meiji jingu pulak mcm park diorg suka jalan2 kat situ....tp kami tersekat lg sekali kt park tu pulak beratoqq lg pjg dan ramai gila kat jalan nk g tgk tempat apetah.....ala2 ceremony diorg la...ada perkara2 yg diorg percaya rasanya dr video yg derg bukak...perjumpaan beramai2... mcm kita ade solat jumaat....diorg jumpa tahun baru....aku rasa laaa...sbb aku sepatah xpaham... hahahha mmg hari beratoq sedunia kott n they really enjoy it...*motipp lg* nmpak sgt eden x gomar beratoq...

see...like i told yaa...kat depan tu laa ade tempat dorg nk semayang (mintak hajat...etc) kott...(aku taram je niii..sape tau pls bgtau i yg innocent ini)
dah ramai2 tu ssh gak kitorg nk menyelit utk keluar....tp terpaksa kang duk tgu situ sampai kemlm la jawabnya...masa tu dah nk maghrib...awal kol 5 da gorib...winter la katekan....siang kojap yo....

da berjaya meloloskan diri dlm lautan manusia tu kitorg terus bergegas ambek beg n g rumah student kt japan ni utk berlindung...hehe tengkiu sgt korgggg....baik sgt tumpangkan kitorg...rmh diorg dkt dgn st unga....jalan kaki sket je da smpai...dlm 3 kali tukar tren jugak nk g rmh diorg...

masa utk tdo dan merebahkan diri yg penat seharian....btw rumah diorg sgt comel...n ade parking bertingkat n bawah tanah....kagum jugak ngn teknoloji jepun...(xnak kalah)

so far aku rase bandar tokyo more or less lebih kurang singapore...so better kalau nk plan itinerary tu keluar sket dr bandar...sbb nnt bosan pulak dok bandar batu je...my own pendapat saje....

Pssstt...Aku rase malaysia kene enjoyyy beratoq dlu baru boleh follow jepong...assobbru minal imann..=)

MH370 Tabahlah Wahai Saudaraku

Posted by Roshida Property at Wednesday, March 26, 2014 0 new comments
Sedih yang bukan kepalang rasanya jika berada di tempat keluarga nahas tragedi MH370. Semoga seluruh keluarga tragedi MH370 tabah menghadapi ujian dari yang Maha Kuasa ini.

               "Tidak ada sesuatu kesusahan (atau bala bencana) yang ditimpakan di bumi dan tidak juga yang menimpa diri kamu, melainkan telah sedia ada di dalam Kitab (pengetahuan Kami) sebelum Kami menjadikannya; sesungguhnya mengadakan yang demikian itu adalah mudah bagi Allah.

            "(Kamu diberitahu tentang itu) supaya kamu tidak bersedih hati akan apa yang telah luput daripada kamu dan tidak pula bergembira (secara sombong dan bangga) dengan apa yang diberikan kepada kamu dan (ingatlah), Allah tidak suka kepada tiap-tiap orang yang sombong takbur, lagi membanggakan diri.''
- Al-Hadid 22-23.



Ya Allah..kuatkan dan satukan kami dalam rahmatMu..pastinya di saat ini tiada yang dapat menggantikan kesedihan yang melanda Malaysia dan dunia.


Jom renovate rumah peace yaw!

Posted by Roshida Property at Saturday, March 22, 2014 0 new comments
intro

entry kali ni nak ceciter pasal renovate ghumah...pasal kami ni dalam process nak renovate rmh yg kami beli dkt ngn train taman melati...sonang nk p koje katenyeeee..xyah bgn pagi2 redah jem segala bagai...hidup pun aman sentosa...(ke sbb ko mmg kuat tdo dan malas) haha! sape suke nk susah dek nonn oii...kol 8++ pn sempat nk p koje...

kalau citer pasal renovate rumah...mesti vervunge2 hati kan...sambil otak ligat pikior mcm mane nk dptkan hasel yang thorbaikk...hinggekan ade satu hari tu aku boleh verangan dalam meeting aku nak tiles ape untuk toilet..dan2 colleague aku tanye issue berkaitan kt aku..punyelah sangap...baik cepat2 siap renovate rumah ni..kalau x idop aku pun x keruan..kalah org bercinta...kejap kami kejap aku..ape2 jelah...

sambil layan feeling heksaited nk renovate rumah ni mai dtg rajin nak menulihh..untuk panduan dan kenang-kenangan..

background rumah

oleh krn kami ni seorang yg super ehem ehem "rajin" maka rumah yg kami beli ni teramattlahh cumilz...disebabkan kami dok berdua...jd bilik pun dua lah kan...lemak lah nak lelebih...sape nk kemaihh? hihi

Cari kontraktor

kemain sampai 5 quotation dr 5 kontraktor kami panggil sukat rumah...kalau satu pun xterpilih mmg mood nk renovate pun merudum dah masa tu...maka adala 1 kontraktor yang bertuah dipilih...harga dan orgnya nampak ok....yang mana kami pilih xleh bgtau lagi...dah start buat keje kasar nnt br kami impom next entry ye..sepraiss la sikit kengkonon...mihmih

plan rumah dr kontraktor terpilih...boleh tahan bersungguh jgk kontraktor ni..sbb kontraktor lain bg quotation semata...design ke hape sume xde...tu yg hati berat pilih tu...hehe

Rajin bukan main kontraktor kami..belum sign agreement dah bg 3D design..ni la org cakap one miles ahead! =)

Design yg same..tapi kaler lain...so boleh compare supaya nnt x saket mata...*_*

pintu utama...mmg detail kata kaw..i suke..

ekceli kitorg ade pertukaran design lain sikit dr yg atas selepas quotation diorg da submit...ni pon next entry jelah..rajin da ilanng..mihmih (x istiqamah lgsg)

sebelum

kami tepekkan pikcar sebelum supaya nnt boleh compare2 gitu...

living area...mase kami beli rumah ni tv tu mmg kat situ dah...malas nak angkut lettew...sayang area ni dah pasang tiles..tafi ada itu vunyik2 laa...itu worang tara pasang full simen..jadi terpaksa kami tukar ini tiles..
Tingkap nmpak dapur...boley main cak2..
bilik...mmg xde ape lg...boring~~~maka mari shantekkannya...
yang major hanyelah toilet...sbb nak pecah dinding utk besaukan...supaye dgn harapan lepas ni rajin mandi...haha! nampak noo mandi kamben je...T_T

yang lain2 just tukar tingkap..tiles..pintu...cabinet...plaster ceiling...haa xdelaa byk sgt kan...awat laa mahai sgt cekik jugak nak renovate skrg ni....manade yg murah kott kan skrg...musykil boley ke dapat ayam rm1? hmm...somebody explain plsss..nanti in sya Allah kami share skali kos untuk renovate rumah ni..

design  

ok aku bawakkan semua menyelami design ala2 yg kami minat....untuk bilik tido cik abg xsuke katil kt dinding...so katil kne tengah2 diapit oleh lemari...ala2 gini la kott....nnt da siap kite tgkkan ape yg jadik..dah lah bilik kocik yarabbi...

suke gilerr tgk lampu kt kepala katil ituww..
ni pon cantik jugak...arghh sumaa la cantik...duit je x cantik...hihi
design toilet pulak ala2 gini...simple je..sbb aku suka simple tapi praktikal..wajib ada closed shower area gini supaya x membasahkan area lain..idea besarkan toilet ni idea shidi (husband aku le sape lg kan..dan kami = aku + husband)..mmg byk sgt idea dia...aku tumpang support hihihi...xsangka lelaki suke jugak hias2 rumah ni...igt pompuan je...kami dah bergabung hasilnya pastilah meletopp kan...(dan kami mmg suka syiokk sendiri...hehe)

sink dah ada yg berkenan kat IKEA..sempat kami berlari-lari kt IKEA semalam..=) niat nak cari hob, hood n oven x berjaya...sbb nak tunggu perfect living lagi 2 weeks...xsabooo...
we welcome any idea, critics and suggestions towards the better implementation of our home cute home...cewahhh tgk aku dah bg name...next entry kami hapdet lg pasal renovate rmh ni lg keyhhh...sila nantikan...haha xleh blah!

ok fine! blah dlu! *_*

Thank you for your time reading this belog!
 

cinet Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea