Pengalaman Jalan-Jalan ke Japan - Kyoto dan Teramachi [Part 5]

Posted by Mohd Rashidi at Monday, March 31, 2014
hari 6

ayuh menaiki basikal..transport kedua terbesar di jepong pada abad ini..suka aku je ishtiharkan...so pakai pakaian yg bersesuaian dan menutup aurat ye tuan-tuan dan puan-puan..kita nak mendaki kt kyoto ni..harus be prepared..both..mentally n physically...ok xpayah poyo sgt sebenarnya..aku prepare mafler n glove sbb sejuk nk bawak basikal nnt kan...

B.a.s.i.k.a.l.. ok semua org tau ni basikal la wei...
orang jepun dan pakaian jepun...randomly amek sbb comey tgk diorg kecik-kecik je langkah sbb kena la sopan pakai kemono..
kedai makan di sini..sbb cantik aku amek gambo...
bgn pg siap-siap n makan dulu..cekodok yg dimasak oleh kak ila...master student kt jepun..sedap betul cekodok dia masak...sbb mkn kt jepon kot...hehe letak butter, udang, carrot, kobis n tepung...butter supaya  cekodok tu jadi rangup....rangup sgt...da kenyang gerak tgu bas ke station seta...tambang 210yen...then ambil train biwako line ke kyoto st...rent bicycle kt kyoto pegi temple-temple kt bukit kyoto...apetah nama dia...aku dah enjoyyy naik basikal xkesah dah pasal temple-temple ni...amek gambo ala-ala je pastu cari-cari chopstick sbb aku terjatuh cinta pulak nk guna chostick..mcm-mcm la ngko ni cinet...

kat atas tu la temple nye...amek gambo barang sepotong dua...kenangan disini..mmg aku x igt ape nama tmpt ni..gomenne..
dah abes shopping kt bukit kyoto...shopping kt teramachi pulokk malam...di jln gion..dekat je dgn stesen kyoto tp xleh la jln kaki...mau bengkak nak-nak lepas berbasikal...kt cni mmg syiokkkk...borong kt kedai 100 yen...beli mangkuk jepun...padahal kt kl pun ade kot mangkuk-mangkuk ayun ni..heheh

tapi awas! jgn sebut mangkuk sangat kat sana yee...mangkuk tu membawa maksud yg lucah dalam bahasa jepun..miahahaha kitorg dah puas mencarut balik tu br student kt sane bgtau maksud dia...arghh malunya!

penat shopping balik ke pangkal jalan...mmg jimat trip kali ni sbb tdo rmh student je..settle ini malammm...nak mimpi yang indah-indah..adios

3 new comments:

Time Traveller said... Reply To This
Setuju sangat kalau di Kyoto tu naik basikal jer.. senang kesemua tempat termasuk la temple2 yang lawakat sana :D
Jari Manis said... Reply To This
Dh x best kan sekrang kedai 100yen pun dh jadi 108yen dek kerana tax
cinet said... Reply To This
@Jari Manis lahaiii yeke. Masa pegi aritu xperasan pula. Xsyiokk la payah nk kira2. Hehe

Say a Buzz!

tinggalkan jejak anda untuk saya menjejaki anda semula ;D

Copy link di bawah & tukar your-blog-name dengan link blog anda.

<a href="http://www.your-blog-name.com/feeds/posts/default">blog name</a>

 

cinet Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea