Renovate Ubahsuai Rumah

Posted by Roshida Property at Friday, February 27, 2015
Amaran cerita ini bukan nak menunjuk tapi sekadar berkongsi cerita kegilaan aku yang baru. Amboi xleh bla ngko nak amaran-amaran kan orang. Ngko hengat ngko shape ;D
 
Sebelum ni aku duduk kt apartment sekarang baru dpt duduk rumah teres low kos. Syukur aminnn. Nak beli teres yang kebabomm memang xmampu den. Rumah teres low kos ni pun masa aku beli mmg sedihhh nak duduk pun xselera. Beli rumah seken kan. Tapiiiii dengan kuase renovate rumah ini telah bertukar jadi seleralah sikit nak duduk. 
 
Aku tak extend apa sangat pon tapi percayalah hanya dengan tukar tiles dan cat. Rumah anda akan terus berubah jadi ala baru ^____^
 
Skop kerja
Tukar tiles seluruh rumah. Dalam jer luar rumah kne kumpul dwet lagi. Yerlah nak renovate bukan sikit-sikit dwet weh. Kalau dwet leh petik petik cam daun buat ulam xpe gak. Ni pon sampai nipis poket haku T_T
Wiring Tambah plug 3 pin, lampu, air cond, kipas dan heater. Semua aku concealkan dalam konkrit
Piping dan cat.
Tak banyak pon kannn. Tapi RM17k duit cd suda melayang. Thank you cik abam byk pahala gumbirakan istewimu ini ;D
 
Tak major pun makan masa sebulan jugak. Aku laa yang x learn the lesson. Ambil lagi kontraktor yang cap ayam. Dah dua kali pon xsador lg. Lepas ni memang aku ambil kontraktor yang ok ok jerrr. (Tu pon kalau aku sedor la. Aku ni byk makan semut kuat lupa. kah kah) 
 
Semasa tukul berbunyi
 
Semua lantai masa ni da kena hacked. Oh lupa aku tukar semua pintu gak. hehe
Aku tutup tingkap kt sini dengan konkrit terus sebab aku x suka tingkap tu wujud di situ betul-betul tepi tangga. Rasa semak dihati. Tapi lepas tuu gelappp lah rumah. Bagus letak kaca yg tebal x nampak dalam rumah. Ok silap sendiri T_T
Store bawah tangga yang secoet. Grill tingkap aku mintak dia pasang yang lama balik jer.

Tangga memang konkrit semata. Wajib la kene tacap dengan tiles gak.
Pilihan tiles yang kontraktor bawah untuk aku pilih. Color-color x meriah langsung. Nak buat cemane mak jemah memang sempoi orangnye. Bunga-bunga langsung takde. Cukup le dalam hati dah ade taman munge ;D

"Hai tengah buat ape tu?" "Tak nampak ke tengah goreng cekodok ni?" ;P
Tengah pasang tiles dapur
 
Haa luar rumah x macam rumah lagi.
Frame pintu yang dah reput terpaksalah ditukar sekali. More money gone with the wings T_T
Selepas tukul berbunyi krik krik krik ;D
 
Oleh kerana rumah kiter kecik jadi jangan nak pilih color yang berani berani sangatlah. Cream putih suci sajek

Ceiling rumah ni memang rendah so xboleh nak pasang plaster ceiling. Aku just beli lampu yang ala ala downlight tuu. Sumpah sama macam downlight bila buka lampu x perasan langsung. Dan lampu untuk sudut meja makan yang berjuntaian aku pilih color hitam.

Store yang semeot dah pakai bedak tepong gomak.

Yeayy dapur dah siap. Sila jgn malas ke dapur ye mak jemahs. Mula-mula aku terus bawak oven untuk try wiring kontraktor tu okay ke tak ok. Banyak kali try trip jer T_T Naseb ah dia buat sampai okay.

Sekarang suci murni. Kita tengok lagi 2-3 bulan. Heh

Tangga dah touch up dengan mekap tebal ^_^

Aiii ader lagi cik lampu. Aku nak bagitahu sebenarnye aku suka lampu ni. Tapi malu nak chakhap ;P

Sudut bersegi segi memang buat tempat stor le jawabnye

Pasang heater siap-siap. Ni pon trip gak sampai sekarang. Apalah naseb labu.

Tangga ke pintu kejayaan. Derrrr?

Dapor terus mintak kontraktor tebuk lubang serombong hood.

Disebabkan kipas lama dah bunyik krik kruk krak krek perkhidmatan dia dah di terminate. Si hitam ganti tempat dia. Lawan kan dengan rumah yang pucat lesing -____T
Lepas ni nak buat kitchen cabinet pula. Kita buat sikit sikit yer. Jangan gelojoh sangat nepsu kene kontrol nanti ape pun tak siap.
 
Sekian berita duniawi ;D
 


19 new comments:

::EIDA:: said... Reply To This
xpe la janji rumah sendiri kann puas hatii depan mataaaa suci murnii gituh!
sweet tooth said... Reply To This
memang sesuai color putih je, sebab ruang akan nampak lebih besar... black n white is a nice concept :-)
nuriz iman said... Reply To This
Cantik..rindu rumah sewa comey i dulu.senang giler kot nk kemas!update lg nanti,suke tengok! :)
cinet said... Reply To This
cheqq x kretippp terlebeh suci plak rumah nie..bahaha@::EIDA::
cinet said... Reply To This
agreee kak nina...nak nak rumah kecik..black n white ala2 tahi cicak pulak..hehen@sweet tooth
cinet said... Reply To This
haiii kak nuriz...ha ah rumah kecik senang kemas hehe..suka-suka update utk kenangan sendiri jugak..;D @nuriz iman
ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said... Reply To This
Assalam shida,
sonok kan kalo lepaih siap renovate
hasilnya buat kita pueh ati, rasa lapang jaaaaaaa
akak ni dah duduk rumah sendiri 2thn tapi sempat renovate KC sajork
hat laen2 masih boleh digunapakai
hubby akak tak bagi reno lagik sob3
cinet said... Reply To This
Seronok kakk...yg tak sonoknyeee bab dwet jee..heehe..duduk rumah sendiri dah besar nikmat Allah bg tu kak...bila2 nak reno pun boleh...hehehe
enno encik said... Reply To This
Ubah suai rumah hub 0182650078
man at work construction said... Reply To This
Perlukan kontraktor yang mesra pelangan? Pengalaman dalam bidang pembinaan dan pengubahsuai dalaman dan luaran? Berpengalaman sebagai konsultan dan perunding? Memerlukan sebut harga dan spesifikasi yang terperinci? Berdaftar dengan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia? Harga yang berpatutan dan qualiti kerja yang tinggi? Kami ada kriteria tersebut.

Perkhidmatan meliputi pengubahsuaian rumah dan pejabat, rekabentuk dalaman, pendawaian, plumbing, perabot dan penyelengaraan.

Kawasan berperasi di Melawati, Ampang, Cheras, Ukay Perdana, Bukit Indah dan sekitar Kuala Lumpur.

Untuk perkhidmatan yang terbaik tanpa memeningkan kepala pelangan, sila hubungi saya di talian dibawah.

Ari - 017 8767396
Man At Work Construction
man at work construction said... Reply To This
This comment has been removed by the author.
Amir renovation said... Reply To This
Hubungi sy jika memerlukan kerja mengubah suai kediaman anda...terbuka untuk daerah bangi ,kajang,putrajaya,serdang,puchong,cheras dan nilai 0192945175 or wssp sy 01129110298 (amir)
Amir renovation said... Reply To This
Hubungi sy jika memerlukan kerja mengubah suai kediaman anda...terbuka untuk daerah bangi ,kajang,putrajaya,serdang,puchong,cheras dan nilai 0192945175 or wssp sy 01129110298 (amir)
mohd hafeez said... Reply To This
bandingkan harga kami, saya sedia memberi khidmat terbaik pada kadar yang mampu milik bukan mampu tengok..sila whatsapp 0127399682 BESI BERANI HD ENTERPRISE ( sa039152-x )..bumiputera
mohd hafeez said... Reply To This
bandingkan harga kami, saya sedia memberi khidmat terbaik pada kadar yang mampu milik bukan mampu tengok..sila whatsapp 0127399682 BESI BERANI HD ENTERPRISE ( sa039152-x )..bumiputera
mohd hafeez said... Reply To This
bandingkan harga kami, saya sedia memberi khidmat terbaik pada kadar yang mampu milik bukan mampu tengok..sila whatsapp 0127399682 BESI BERANI HD ENTERPRISE ( sa039152-x )..bumiputera
mohd hafeez said... Reply To This
BESI BERANI HD ENT.

BANDINGKAN HARGA KAMI !!!
Kami bayar rm50/day jika terlewat dari tarikh asal perjanjian.

Jika anda memerlukan perkhidmatan kontraktor yang bertauliah dengan kerja berkualiti, untuk:
1. Ubahsuai rumah & bina baru
2. Pengubahsuaian Pejabat & ruang komersial
3. Kabinet dapur
4. Kerja Mengecat
5. Pagar besi
6. Siling plaster
7. Pemasangan granit & jubin
8. Kerja-kerja elektrikal
9. Partition
10. Kerja-kerja kaca
11. Binaan bumbung
Dengan Kepakaran yang dimiliki kami berbesar hati untuk menyediakan perkhidmatan profesional dengan kemahiran cemerlang dan berkualiti pada anda. Pengubahsuaian rumah anda dengan perkhidmatan kami mampu memastikan ketenangan fikiran, daripada tempoh awal projek sehinggalah tempoh siap pembinaan yang dijamin kualitinya.
Jika anda mempunyai sebarang rancangan untuk pengubahsuaian dan memerlukan kepakaran kontraktor dari kelas F sehinggalah kelas A yang bertauliah berbincanglah dengan kami.
Terima Kasih, BESI BERANI HD ENTERPRISE
(sa0349152-x)


Hubungi Kami

0127399682
https://m.facebook.com/Besi-Berani-Hd-Enterprise-1628500607404453/
Zainal said... Reply To This
Salam... saya baru pas reno rumah saya... area melaka... ruma semi d single storey.. 30x48 build up... 40x85 total keluasan...
Nak share pengalaman.. scope reno : cornice utk ruang tamu n dry kitchen, kitchen cabinet plus tall unit for dry kitchen (agak luas), kitchen top for wet kitchen, wiring plus installation termasuk auto gate wiring, tv panel, tv hanging kabinet, grill utk satu rumah, tambah tembok batu kat wet kitchen plus pintu besi... saya survey 5 contractors... quotation average rm40k.. but finally saya jumpa ah keong... quotation dia cuma rm27k... rumah saya dh 80% complete.. keje kemas... contractor dia pun sume jenis tua2 n experience... ramai gak teman ofis saya dh start mintak quotation dari dia... rasa nak share cuz price dia sgt bagus plus keje pun kemas... if nak more detail, bley pm saya... 0165444303...saya bley share skali pix umah saya :)
Zainal said... Reply To This
Salam... saya baru pas reno rumah saya... area melaka... ruma semi d single storey.. 30x48 build up... 40x85 total keluasan...
Nak share pengalaman.. scope reno : cornice utk ruang tamu n dry kitchen, kitchen cabinet plus tall unit for dry kitchen (agak luas), kitchen top for wet kitchen, wiring plus installation termasuk auto gate wiring, tv panel, tv hanging kabinet, grill utk satu rumah, tambah tembok batu kat wet kitchen plus pintu besi... saya survey 5 contractors... quotation average rm40k.. but finally saya jumpa ah keong... quotation dia cuma rm27k... rumah saya dh 80% complete.. keje kemas... contractor dia pun sume jenis tua2 n experience... ramai gak teman ofis saya dh start mintak quotation dari dia... rasa nak share cuz price dia sgt bagus plus keje pun kemas... if nak more detail, bley pm saya... 0165444303...saya bley share skali pix umah saya :)

Say a Buzz!

tinggalkan jejak anda untuk saya menjejaki anda semula ;D

Copy link di bawah & tukar your-blog-name dengan link blog anda.

<a href="http://www.your-blog-name.com/feeds/posts/default">blog name</a>

 

cinet Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea