Macam mana kalau perempuan botak?

Posted by Roshida Property at Sunday, October 06, 2013
Kalau mmg nk botak sbb pesen xpe...tp kalau botak sbb mmg dah xdak rambut nk tumbuh lg...haaa yg ni haru......Norma seorang wanita mesti nk rambut yg shantek menawan kan...boleh sikat pakai jari....boleh libas2 rambut tanpa rasa was2 dan memiliki rambut yg lebat....tp xsemua org dianugerahkan mahkota itu yg sempurna....btul x? termasuk la saye salah sorg tu...dah try mcm2 nk bg ok...tp hampehhhh...makin gugur kebumi rambut2ku....sobsss tp xpe...kite belajar dr kesilapan...oleh itu jom lah kite same2 ambil tahu kenape rambut boleh gugur dgn luarbiasa....tp masalah ni bukan kepada wanita saje...lelaki pun 2 kali 5...rambut gugur dan botak...kikiki

ade byk factor sbnrnye tp kat cni cheq bg 7 faktor2 yg boleh menggugurkan rambut sampai botak....hehehe

1- yg pertama2 skali dah bgtau bahan kimia yg melampau boleh merosakkan rambut...so jgn guna bahan kimia yg kuat2 tu utk sental rambut anda...abbess gugur semua rambut nnt...hehehe
2- kepada wanita yg mengandung pasti byk rambut yg gugur sbb perubahan hormone atau hormone x berapa nk stabil....kestabilan hormon ni pulak byk lg factor lain yg saye xnk cuciter dlm nie..nnt x cukup page... :)
3- aliran darah yg lancer membantu akar rambut utk tetap berada ditempatnya....
4- kalau anda mempunya ahli keluarga yg botak...kemungkinan besar anda ada chance utk botak sama....(yg ni alhamdulilah keluarga saye semue ok)
5- slalu tarik rambut atau sikat rambut pun boleh gugurr itu rambut...so sikat ala kadar saja...pakai sikat yg jarang2 tu...
6- no 6 nie adalah masalah yg besar utk aku....banyak hanginnn...hehe
7- pemakanan yg byk perisa dan ajiomoto sgttt x baguss...




Disebabkan bahan kimia ni x bagus...so ape kate kita cuba rawatan semulajadi kan...jom kawan2 kita cuba...ramai2 baru meriah..hehehe..So I am specially bringing this to youuu untuk dicuba...kalau rajin nnt sy bgtau feedback mana yg ok yek....

 Petua Semulajadi Utk Merawat Rambut Gugur

1- Pertama sekali selalulah menyapukan perahan air limau nipis untuk menghilangkan kelemumur selama 2 minggu. Kelemumur juga boleh menyebabkan keguguran rambut. Kemudiannya anda memerlukan santan untuk menyuburkan rambut.
2- Santan perlu dilumurkan keseluruhan rambut hingga kekulit kepala bagi mendapatkan hasil yang baik. Tidak perlu terburu-buru untuk membasuhnya perapkan dengan tuala untuk setengah jam. Biarkan ia berminyak dan meresap. Kemudian basuh dengan air suam. Buatlah barang sebulan.
3- Bagi anda yang rajin selepas rawatan menyuburkan rambut gunalah daun lidah buaya untuk mendapatkan rambut yang lebih cantik lagi menawan. Caranya ambil lendir daun lidah buaya tu dan sapukan kepada rambut hingga kekulit kepala. InsyaAllah dalam masa 2 bulan rambut anda tidak akan gugur malah semakin cantik dan sihat.
4- Dengan menggunakan kulit tembikai (bahagian dalam), gosokkannya pada kulit kepala anda.Kemudian biarkan ia meresap ke kulit kepala anda. Tunggu dalam 15 ke 30 minit dan cucilah sampai bersih. Kalau anda nak biarkannya semalaman pun boleh. Buat sebelum masuk tidur dan keesokannya baru cuci. Gunakan shower cap atau balut dengan kain supaya tak meleleh kat bantal. Amalkan petua ni hanya sekali dalam seminggu.
5- Rendamkan kacang hijau semalaman. Tapis dan gunakan airnya bagi disapu atas kulit kepala sambil dipicit perlahan2. Amalkan selalu hingga rambut baru kelihatan tumbuh. Di samping itu, elakkan mengikat rambut dgn getah.
Kesimpulannya, jagalah kesihatan rambut anda dengan cermat. terutama kepada yang perempuan, jagalah ianya sebaiknya.

k nak g solat zuhur...
kthanxbye...
salam

0 new comments:

Say a Buzz!

tinggalkan jejak anda untuk saya menjejaki anda semula ;D

Copy link di bawah & tukar your-blog-name dengan link blog anda.

<a href="http://www.your-blog-name.com/feeds/posts/default">blog name</a>

 

cinet Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea