Track Kesuburan Sendiri Guna BBT

Posted by Roshida Property at Wednesday, April 16, 2014
Berita baik! Berita baik! Berita baik!
aku nak share 1 berita baik x kira dimana anda berada anda boleh mencuba teknik ini untuk periksa kesuburan anda.
baik kan berita ni. ;D

 baik utk mommy to be.
untuk anak-anak dara komfem x amek port.
sbb aku dulu mcm tu. baru skrg ni insaf nak terngegeh2. eh silap terhegeh2. ngegeh tu mengade2 dalam bhs sarawak -___-

better late than sorry bak kata omputih habak hang. omputih cmpur utagha. stylo sgt! ;D

oh yeah teknik ni diberi nama BBT - Basal Body Temperature.

Baiklah tanpa membuang mase
Bahan-bahan yang diperlukan adalah
1- Thermometer digital dan
2- Graf BBT

thermometer kt watson n guardian pun ado
ehh 2 bahan je..mudah kan? dah mudah tgl rajin atau M je la nak buat.
nak bg alasan pun sng. mmg M. hehe
Thermometer harus beli utk bacaan dalam mulut. bukan telinga, ketiak atau lain-lain. harap maklum.
Beli yg 2 titik perpuluhan untuk result yang lebih tepat dan jitu.

Yg graf tu kalau nak manual ambil kt sini.
kalau nak canggih sikit buat online di http://www.fertilityfriend.com/
aku old skool manual mmg jadi pilihan aku. -__-

Bahan-bahan pun dah lengkap kita ke cara-cara pula ye.
mula2 pegang thermometer. pehtu ambil bacaan suhu dibawah lidah setiap kali bgn je dr tido. Ulang process ni setiap hari smpai bosan. tp igt kne ambil waktu yg sama taw contoh bgn kol 515pg. the next day pun kne amek kol 515pg jugak. haa mcm tu.

ssh x? x ssh pun kan. cuma kena disiplin. tgk aku dah mula la tu nak M. -__-

Lepas tu lukis kat graf. n siapppp. haa kan dah siap. dah bgtaw kan x ssh. ;D

Sebelum ni aku track kesuburan manual saje. agak-agak seminggu lepas last period. pehtu bijak sikit taw dah masa subur akan ada liquid jernih keluar. nak tau sohih ke x mari cuba teknik ni pulak.

oh ya lupa nak bgtau bila time suburnya.
time subur adalah time temperature badan berada pada tahap rendah. telur pun matang berada kt hujung2 ovari. lepas tu suhu mendadak naik tinggi time ni telur da nak menetas.
then kalau tinggi x turun2 maybe preggy.
kalau turun balik x preggy la jawabnye mcm graf kt bawah ni garisan merah tu la masa subur.

process luteal tu mmg komfem 14 hari cuma yg x tetap masa menses n follicular. sebab tu kira terbalik. 14 hari dari period yg seterusnya. depends jugak pada peyed seseorang. kalau mmg dah sedia huru hara semua pun jd lintang pukang. mcm aku CD 26-31 kira huru hara jugak.
Mari cuba hingga berjaya.

;D

2 new comments:

Sheila Salim said... Reply To This
Assalamualaikum awak, sheila dulu setahun 3 bulan mencuba gak pelbagai cara. last2 pergi urut perut masa period. alhamdullilah. lepas tu period, terus lekat.. alhamdullilah. awak try la urut perut (bukan peranakan ya) masa tengah period. in shaa Allah, mana tahu rezeki awak lepas tu kan...

dulu sheila try juga tgu hari lendir putih tu mai. tanda kita subur... tapi lepas tu period mai pula. hahaha selalu moody sebab down T_________T"
PiSCes Za said... Reply To This
wah.. dah try bbt juga.. boleh share graf? bolehla kami tilik2 pattern graf awak..

Say a Buzz!

tinggalkan jejak anda untuk saya menjejaki anda semula ;D

Copy link di bawah & tukar your-blog-name dengan link blog anda.

<a href="http://www.your-blog-name.com/feeds/posts/default">blog name</a>

 

cinet Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea