Cara Didikan Mr.Thompson Sgt Cool Ok!

Posted by Roshida Property at Friday, April 25, 2014
Assalamualaikum

Walaupun hakak xde baby lg. Tiadelah menjadi kesalahan nk verangan jd pendidik jugak kan. ;)
Bukan senang nak jd pendidik. nak jd penduduk mmg senang. ok x klako.

Kalau kene gaye didikan tu tepat mengenai sasaran boleh lahirkan manusia yg hebat. 
xdela dunia ni penuh dgn masalah dan pancaroba yg pelbagai bentuk skrg ni.

nak nak penyakit sosial. hari2 ada berita buang itu buang ini. 
kalau buang sampah okeh la jugak. ade menapaatnye. mcm good good je hakak ni kan. ;P

takmo penyakit merebak. takmo kudis jd nanah. takmo. takmo. takmo.
yg membuang pun mesti takmo jugak kan. mesti menyesal.

kamonlaa kucing terbiar kat rumah aku ni pun tau sedih anak dia kena hit n run.
ni ngko manusia babe. malulah sikit ngn kucing. ;P
x..yg penting malu ngn Tuhan. Tuhan dtgkan kucing tu utk didik kita balik ke pangkal jalan.
so lets make the earth a better place to live on. ;D

Backgound pasal Thompson dia ada 12 org anak dan semua anak dia 'menjadi'. Dia jugak seorg yg 'berada'. yang penting dia enginiur. haha saja nak hilite. jom tgk cara dia didik.

diorg ni ajar anak2 buat kerja rumah seawal 3 tahun. umur 3 tahun dah mula cuci toilet.
by the time 4 dah pandai. cute pulak baby2 cuci toilet. hiks
pastu jgn la kedekut tahi idong masin nak bg allowance berdasarkan kerja yg mereka buat.
ckp ni umie bg sbb awak cuci toilet td smpai berkilat. wah!

da bijak lg ajar mereka basuh baju sendiri, sapu sampah, mop lantai.
amboi terlebih boleh diharap nnt ni. ;D

agak2 dia dah pandai baca, mntk dia buatkan dinner berdasarkan resepi.
hahak bukan nak buli tapi biorkan dia blajar. on job training kate org.

 ahli ahli syurga sedang beraksi. baby2 adalah ahli syurga. jd jgn marah mereka xtentu fasal ok. marah btol aku kalau ada makcik2 yg marah budak2 kt masjid. chill boley?

next ajar mereka untuk menjahit. fuh tabah jgk nak ajar budak2 menjahit. tapi budak2 cepat blajar.
mulakan la dgn jahit simple2 dulu. pelan2 kayuh pastu br jahit coat, dress dan sebagainye. hiks

tetiap hari jam agak2 7-9 malam diorg wajibkan waktu utk belajar/membaca.
jgn harap boleh tgk tv komputer tu sume.
jgn kesian kat depa. kesian lg kalau depa x pandai bwk diri nnt.

pastu make sure pemakanan yg sihat2. sgt penting. makan sayur dulu ok.
xmakan sayur jgn bagi makan yg dia suka. hahahaha ni kejam. tp aku suka sbb aku geram kalau org x makan sayur.

pastu galakkan diorg beraktiviti. bersukan ke. masuk kelab ke.
community service ke. asal bukan kelabbing sudah. -_-

seawal umur 12 tahun - ni idea yg aku rase paling terbaik bila dia belikan komputer kat anak2 dia.
 tapi bukan seketul pastu balik terus boleh guna. dia beli part2 komputer. haruslah kata pak dia enginiur kan.

dia bagi processor, memory, power supply, case, keyboard, hard drive, motherboard dan lain2.
pastu pandai2 ngko lah nak pasang. smpai boleh guna. kalau x jgn harap nak ada komputer. ;D

yang paling aku suka part bawak anak2 bercuti! kemon. bercuti sapa x suka. tapi bukan cuti kt hotel2 mewah walaupun dia mampu. dia bawak diorg backpack n camping. i am so salute u Mr. Thompson.
nak didik manusia bukan mudah.

kadang manusia ni x boleh ditegur cara mereka mendidik. aku paham dan ade aku kisahlahkan.
hak masing2 biarkan dgn cara masing2. siapa mahukan yg baik. usaha.
hasilnya dr yang Esa jua. bukan dr kita. kalau mereka berjaya bukan sebab kita yg bijak. bukann.
kalau mereka x berjaya pula adalah tanda teguran dariNya.

Anak adalah amanah. siapa yg ada anak jagalah anak anda dgn ikhlas adil dan saksama.
mcm tagline polis plak. hak hak

kalau dah mcm ni mak mak lah yg kene kemas. ;)
The Thompson Family. Korang gugle mesti jumpa py. pikcar ehsan gugle. ;D

I wish can be a hot mummy. ;D  one day insyaAllah.
Thanks for reading!

5 new comments:

sweet tooth said... Reply To This
shida, comel betui budak2 ni... smalam pon dgr kat ikim yg kadang2 budak2 ni kena diajar hidup susah, supaya dia appreciate apa yg dia dapat.
cenetos said... Reply To This
best jd budak2 kan..comei sentiasa...yep..praktis makes perfect..hihi@sweet tooth
Sheila Salim said... Reply To This
Assalamualaikum awak. Subhanallah. pandai dia didik anak2 dia. hehe menjadi semuanya. in shaa Allah, sheila doakan awak jua akan dikurniakan cahaya mata yang banyak dan comel2. jangan sedih2 tau. In shaa Allah, rezeki awak akan sampai jua ~~~
Kesuma Angsana said... Reply To This
menarik ni... !
cenetos said... Reply To This
wsalam sheila..aminnnn..saye jg doakan awak dimudahkan bersalin nnt..enjoy your preggy momment..setiap minit masa preggy sgt bermakna kan..;)@Sheila Salim

Say a Buzz!

tinggalkan jejak anda untuk saya menjejaki anda semula ;D

Copy link di bawah & tukar your-blog-name dengan link blog anda.

<a href="http://www.your-blog-name.com/feeds/posts/default">blog name</a>

 

cinet Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea