Benarkah Penyelesaian Membeli Rumah ke-3 Dengan IHC? Hasil Analisis Terperinci ;D

Posted by Roshida Property at Friday, November 13, 2015
Disclaimer: First of all, actually info-info mengenai IHC ni pun aku dapat dari blogger aku cuma buat kesimpulan sendiri bagi tujuan pembelajaran setakat ilmu yang aku ada. Kalau salah tolong tunjukkan. Ilmu yang ada kalau dikongsi akan hidup dan sampai kepada tuan empunya diri. Kalau tak boleh mohon roger and out ok. No heart feeling.

Topik series ayat serious habisss. 
;D


Semua pun aware pasaran hartanah sekarang berpihak kepada buyer. Tengok pameran-pameran bunting-bunting banner-banner estate-estate ada yang bagi promotion sampai 19% rebate! Untung siapa yang mahu beli rumah pertama dan kedua. Tak payah susah hati keluarkan duit deposit. Seronok kan!

 Yang tak berape seronok kalau nak beli rumah ketiga hanya dapat 70%. Mana nak cari deposit ribuan-ribuan ringgit itu.

Setakat ni saya dah menjumpai 3 kaedah berkesan untuk menyelesaikan masalah ini.
1- Jual/Refinance rumah pertama (Dapat cash boleh rolling 30% deposit rumah ke-3)
2- Jual/Refinance rumah pertama (Buat full payment rumah ke-2)
3- Tubuhkan IHC (Kali ni nak fokus yang ni jer. Sebab baru tahu hari ni T_T. Bunyik mcm menarik. Jom kita teroka. Indah ka idak pemandangannya atau hanya semak berselang belukar ;D)

keLEBIHan

Dapat kekalkan loan individu 90% (selepas transfer 2 rumah ke buku IHC)

keKURANGan

Pembiayaan hartanah sebanyak 60% sahaja VS individu 90%/70%
Perlukan sekurang-kurangnya 2 orang 
Kos penubuhan IHC sebanyak RM3000
Kos pihak sekretari dan audit (tahunan ~RM2000)

perSOALANnya

Nak cari orang untuk buka IHC?
Dimana untuk mohon IHC?
Mudah ke permohonon IHC ni?
 Mudah ke dapat loan oleh IHC 60% itu?(soalan paling penting, buat ape korang buat company kalau tak boleh buat loan betul tak? tak menyelesaikan masahalah langsung)

keSIMPULan
Mudah jer kesimpulan saye. Saye buat 3 kesimpulan. Boleh proceed dengan tenang jika:
1. kita dah yakin boleh bayar duit sekretari dan audit ~RM167 sebulan (RM2000 setahun) dari investment kita
2. Kita yakin account investment kita dah mantap dan menjaya income setiap bulan/harian
3. Kita yakin bank akan berikan loan 60% kepada akaun IHC kita (aku pernah tanya bank islam pasal loan untuk IHC. Dia macam tak pernah buat. Mungkin kena tanya yang lebih otai)

Thank you bloggerians yang banyak share-share pengalaman korang. Ahkak is tabik spring toing toing toing. Walaupun sebelum ni ahkak banyak redah sampai pecah. Tapi sekarang dah bijak sebelum cari bucu apa kata cari ilmu dulu. Takdelah sampai pecah retak sikit-sikit apa ada hal kan. Sebelum ni  dah pernah pecah whatt ;D


4 new comments:

Dewi Aja said... Reply To This
Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)
jaka said... Reply To This
makasih gan infonya dan semoga bermanfaat
tejo said... Reply To This
mantap bos artikelnya dan sangat menarik
sarmin said... Reply To This
terimakasih mas buat infonya dan salam sukses

Say a Buzz!

tinggalkan jejak anda untuk saya menjejaki anda semula ;D

Copy link di bawah & tukar your-blog-name dengan link blog anda.

<a href="http://www.your-blog-name.com/feeds/posts/default">blog name</a>

 

cinet Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea