Tak Liat Makan Kurma Dah! Very The Berkhasiat! :D

Posted by Roshida Property at Thursday, August 07, 2014
Record bulan pose mmg xde entry langsung. Jadi kalau cerita ni ketinggalan ketapi laju nozomi mmg xdan la nak kejar. Nampak x aku tgh berkayuh slow motion ke pangkal papan kekunci ;P

Bulan puase tiba2 kurma menjelma kat muka depan surat khabar, kat susunan depan pasaraya lagi la bertingkek2. Hari biase? bayang yusuf taiyoob pon xnmpk. ok tu tipu. Aku boleh jamin (amboi nak jamin macam makcik kayo sgt!) kalau lah xkerana makan kurma ni sunnah memang xdolah org nak makan gamaknye. 

Bukan xdo. Tapi jarang-jarang sgtlah nak jumpa yg kate "Kurma is my feberet No 1! Suka sgt-sgt makan kurma!" haa camgitu sekali. Especially muda mudi mcm ai. *angkat2 kening*

Kurma Ajwa atau kurma yg nabi Muhammad SAW paling suka
Sebagai experiment cuba pegi tgk pasaraya tu (sekarang) lepas raya ni siap diskaun up to 50% yaw.

Kalau dulu buka puasa nak makan sebelahhh kurma pon rase nak menangis teresak-esak sambil jeling bubur derian + ayam tergolek + ayam percik + murtabak + tembikai + nasi arab depan mate. 

Oklah sebenarnye nak kate kite ni sweeeeet sgt kan. Sbb Nabi Muhammad SAW kan berbuka dgn kurma dulu. Kita ikut sebab Nabi buat. Sweeeeet sgt kitee ^_^. Amalan mulia lagi berpahala walaupun sebijik je kurma khenn. Jadilah ambil berkat. ;D

Kurma Best No#1
Mase sebelum kawen single mingle mmg sahur dgn kurma je. Mudah dan tangkas. Sambil pejam mate boleh sahur. Haa mampu? Sahur dgn kurma sekurang2 nya 4 biji insyaAllah kita akan kenyang sampai ke petang. Siap bertenaga bagai koo. Dah kawen ni sahur makan nasi xsampai tgh hari dah mengigil kalah zombie kampong pisang. kohkoh. Yang single-single boley praktis 4 biji tau sekurang-kurangnye ;)

Kurma Best No#2
Kalau sape-sape yg pergi homeopati mesti perasan kan ubat dia manis-manis. Kebanyakkan kandungannya adalah Kurma taw. Yes kurma atau biji kurma. Iols tengah makan ubat homeopati ni sedap sungguh manis-manis macam makan gula-gula. Tak rase mcm makan obat pon. Budak-budak mesti suka gi klinik kalau mcm ni punya obat. Xpayah nak paksa makan obat dia sendiri yang amekkk obatt suruh kita bagi dia makan. teeheehee

Kurma Best No#3
Utk pengidap endometriosis macam den ni ha dilarang sama sekali mengambil gluten (terdapat kt tepung dan beras atau gandum). Sbb gluten menghalang penyerapan zat-zat mineral. Terpaksa beli yg gluten free. Kalau xde jgn risau kurma dapat settlekan issue dgn gluten ni. Kira mcm orang tengah yg settlekan issue 2 org yg sedang bergadoh. Boleh? ;P

Kurma Best No#4  
Ofkos buah kurma makanan yg diberkati. Niat apa sahaja insyaAllah jika kita makan dgn penuh kasih sayang dan tanda ingatan dan terima kasih kepada Rasulullah insyaAllah dapat meringankan beban hidup ;) Kan Mariam pun makan kurma masa sakit nak bersalin. Sungguh sesuatu sangat buah kurma ini.

Kurma Best No#5
Dalam banyak-banyak buah sape setuju kalau aku cakap kurma adalah buah yang paling senang bawak berbincang. Bukan la bincang masalah negara masalah dunia jauh sekali, inikan pula issue wanita bernama Ayelet Shaked  -____-. Buah kurma ni hamatttt mudah dibawa kemana-mana. Kawan-kawan dulu ada pesan bawak apple pergi keje. Say kalau meeting lama atau keje xsiap ade apple dalam beg boley ngap. xdela perut kriuk kriak meronta-ronta sgt. Selain apple bolehlah bawa kurma letak dalam plastik kecik masuk dalam beg.

Ossem sangat kurma kan. Jom kurma! Bukan Kurma daging Anita tahuuu. Tu lauk. Nanti aku lauk baru tahu ;P

Skrg aku tak liat makan kurma dah! Seee. Ade hikmah disebalik kesakitan. Pahala dapat very the berkhasiat lagi. I Luv U Rasulullah. Terima Kasih introducekan kami buah yang super ohsem ni.

Kurma ni aku suke dan dia besor gedabak makan satu dah kenyang tapi x ingat nama dia --__T
:D

(gambo gugle tolong cari dari page owwsem ni jualkurmaajwa.com dan intisari-online.com)

4 new comments:

sweet tooth said... Reply To This
dik, skang ni pon pernah buat, sahur kurma sambil pejam mata....hahahaha :-P only when cik abg akak keje malam. hehehehe....
BaTiK_PiNk said... Reply To This
Dah dua tahun lebih, setiap hari adalah hari menu kurma Yani.... :)
Jari Manis said... Reply To This
Kurma mmg byk khasitnya tp meriah bulan puasa je lepas tu dh susah nk cari x de supplier or maybe kurang permintaan kan
cinet said... Reply To This
kak nina: kan...sonang sangat..saye suke yg senang2 ni..hehe

kak yani: saye dah sakit ni baru la nak concern2 bab makan ni..dulu kayu batu je saye tolak..

JM: tu la kan JM time x pose jenuh juga nak mencari...time pose terlebih meriah..hehe

Say a Buzz!

tinggalkan jejak anda untuk saya menjejaki anda semula ;D

Copy link di bawah & tukar your-blog-name dengan link blog anda.

<a href="http://www.your-blog-name.com/feeds/posts/default">blog name</a>

 

cinet Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea