Pengalaman Jalan-Jalan Jakarta-Bandung Indonesia: Tiket Kereta Api Jakarta - Bandung Online [Part 1]

Posted by Roshida Property at Thursday, September 04, 2014
howyea howyea...sebelum cheq lupa apa yg berlaku 6 hari 5 malam lepas. harusla cerita cepat2 dgn kelajuan impak maksima. skrg cepat pelupa ini la akibatnye kalau xrajin membace. kuhkihkuh ade kaitan kerrr -__-

kalau cerita lambat jawabnye terus la xterkeluar cerita tu kat sini. sbb berlaku process pemerapan dan pemeraman. boleh buat grill chicken marinated dgn rosemary dan lemon. mmg mamamiaaa.

Aku pergi bandung dari jakarta sbb aku tau jakarta mmg xde hape sgt unless shopping sampai lebams dan menikmati kemacetan disana. lagipun nak merasa naik train kt sana. walaupun train ktm perjalanan jauh kt malaysia pon aku xpenah naik. wakakaka xguna punye rakyat.

so aku decide duk jakarta 2 malam je. selebihnya kt bandung. 3 malam jew jugak. kihkih

aku nak mengeshare cara aku beli tiket kereta api online. aku beli before fly lg. sbb aku tgk tiket mcm nak habess je. so dgn gelabah nye aku beli kahkah. xnak aku dok jakarta jee. ai is komfem lemau dan kopak duit asyik shopping. 

aku beli kt tiket.com mmg trusted dan mmg di iktiraf oleh kereta api indonesia sendiri. so xperlu risau sbb aku dah beli mmg ok cik cik dan tuan tuan. 

mula-mula aku nak la beli direct thru http://www.kereta-api.co.id/ tapi ade problem mase nak buat payment hanye indonesian only. so gigih shidi search cemane nak beli tiket train tu dan jumpa dgn tiket.com. bravo! boleh bayar guna kredit card atau cimbclicks so korang akan dapat booking no jd sila simpan booking no tu dgn baik.

Ni aku snap masa dalam train mmg official website x tipu punya ;)
settle bab tiket kereta api. tiket kapal terbang standard semua org tao nk beli kan. cubit kang kalau ckp xtao ;P

jd jom kita terbang........jakarta ere i come (dengan gaya poyo sekali.....) ^oo^

dah terbang ke jakarta sila ke station gambir dan tukarkan tiket elektronik dgn booking no tu kepada tiket kereta api yg official. guna je mesin yg ade kt station tu. mudah sgt laa sampai malu nak bgtau ;P. haa tapi masa ni la nk guna booking no tadi tu. masukkan je booking no tu yek kawan-kawan.

Kat kiosk CTM Cetak Tiket Mandiri ini ya pak utk dapetkan tiketnya ;) Mase ni mmg ramai nak g Bandung. Full house babe. Naseb aku beli online. Tu pon lepas peluh-peluh gelabah keluar. hak hak
Contoh official tiket kami orang. Dah selamat kembali ke tanah air pon. Rindu jugak nak g lagi dan lagi dan lagi. teeheeeheee
Kamonnn next story plis. cerita ni boring. beli tiket pon nak ajar. hakhak

eh eh eh lupa nak bgtau nama train ke bandung adalah argo parahyangan hokay. ok daaa for good ;D

"The journey that enriches my life" ;D

6 new comments:

::EIDA:: said... Reply To This
eh eh ade ehhh ketapi dari jakarta ke bandung?? ida dulu pergi naik supir jee .. tak tahu kan ade ketapii huhuhu.. next timeee heee~
cinet said... Reply To This
eida mengikut perkiraan cinet laa bebaloi lagi naik supir kalau ramai2...penat pon kurang yelaa mcm bos kan ada supir...hikhik
Jari Manis said... Reply To This
hoyee..entri begini yg JM tunggu sbb nak beli tiket dari Surabaya ke Jogja..boleh kan beli kat tiket.com...no hal sharing info ni mmg betul2 memberi manfaat tau..ok!..bila mau sambung full stori Jakarta-Bandung nih..x sabar nk tahu kisah perjalanan Cinet kat sana :-)
sweet tooth said... Reply To This
wah...jalan2 cari pasal nampaknya dik... heheheh :-P banyak borong kat bandung?
cinet said... Reply To This
JM mmg nak update cpt tp internet menyiput skrg..hehe best2 nak jgk g jogja n surabaya xpnah p lg..nestime pula la usha entry JM..hikhik
cinet said... Reply To This
heee kak nina mesti lg berpengalaman borong kt sana kann..hihi adela sikit2...window shopping terapi katenye...weee..

Say a Buzz!

tinggalkan jejak anda untuk saya menjejaki anda semula ;D

Copy link di bawah & tukar your-blog-name dengan link blog anda.

<a href="http://www.your-blog-name.com/feeds/posts/default">blog name</a>

 

cinet Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea