Living is about giving

Posted by Roshida Property at Thursday, July 05, 2012
Assalamualaikum and hello eberibadiiiiii~ =))

Hope everyone is in good health body, mind and heart...
Sebagai manusia yg diciptakan tidak sempurna dalam setiap fasa hidup seseorang itu pasti akan ada ujian. Setiap orang ujian berbeza2 tapi beratnya sama bagi org yg menanggungnya. so x timbullah kalau ujian org tu lagi berat ke lg ringan ke. semua org sama jer. sama rata Allah berikan..yang penting cara bagaimana kita deal dengan ujian2 itu...adakah kita sabar dan redha dgn qada dan qadar yg Allah dah tentukan...akal manusia yg limited mungkin tidak dapat mengetahui hikmah disebalik ujian2 itu..tp percayalah pasti ada hikmahnya..itu semua lumrah penciptaan manusia itu sendiri yang mana Allah ciptakan adalah utk menyembahnya...Jadi kalau xde ujian tu takut2 kita lalai dr mengingatiNya..Jadi ujian2 itu adalah bg hamba2Nya kembali meletakkan semua perkara kepada Allah..

Tentulah berbeza cara kita berdoa disaat kita ditimpa musibah dan saat kita dlm gembira..pabila kita ditimpa musibah kita akan bersungguh2 berdoa kepada Allah..Allah sahajalah tempat kita mengadu..tetapi setelah kita dapat apa yg kita mahu seolah2 kita lupa Allah yg telah melepaskan kita dr musibah..Jadi sgt tidak patut kita hanya mengingat Allah di saat kita susah shj kan..

Saat kita senang pun kita kena igt pada Allah. Teruskan berdoa supaya kita tidak jauh dr rahmatNya.  Saat kita senang kita membantu org lain, memberikan hak2 org lain, bersedekah, berakhlak baik dan berusaha menyumbang ke arah yang dpt memuliakan agama Islam..agama yg Allah redha..Bersedekah adalah lagi tajam dr berdoa dan akan dpt berlipat kali ganda seperti janji Allah..
Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya.
(al-Baqarah: 261)
So dah nak masuk bulan Ramadhan nie..dalam bulan ramadhan byk yg kita boleh lakukan seperti:
1. Belanja Orang Lain Berbuka Puasa
2. Membanyakkan sedekah di bulan Ramadan
3. Membayar zakat harta di bulan Ramadan

Jom praktis mulai sekarang...supaya nnt x kekokkkk... =))
So apa2 saja wang yg kita belanjakan kalau ianya adalah utk kebaikan...bergembiralah kerana kita akan berlipat kali kebaikan dr Allah...bukankah hadiah dr Allah adalah yg terbaekkkk kerana Dia pemilik seluruh benda yang terdapat dialam ini...

k bai...illalliqo...maassalamah...=))))

0 new comments:

Say a Buzz!

tinggalkan jejak anda untuk saya menjejaki anda semula ;D

Copy link di bawah & tukar your-blog-name dengan link blog anda.

<a href="http://www.your-blog-name.com/feeds/posts/default">blog name</a>

 

cinet Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea