Pengalaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri - Approval Majlis [Part 3]

Posted by Roshida Property at Friday, April 06, 2018
Ok marilah kita sambung progress. Marilah mariiiii siapkan progresss. Jangan lupa kewajipan pada keluarga. Heyyy! haha mood lagu mengundi legend sudah mari ;D

Disebabkan kami hanya nak membuat seketul rumah sahaja maka boleh dapat pengeculian planning atau term yang diorang guna ex-PA. Lepas kami jumpa pegawai MPAJ di Jabatan Planning untuk dapatkan ex-PA tiba-tiba dapat surpriseeee. 

Surprise tak boleh dapat ex-PA sebab luas lot dalam geran belum final. Syarat nak dapat ex-PA ni kena luas lot dah final. Luas sementara ni belum diukur secara halus lagi oleh juruukur yang bertauliah dari JUPEM (Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia). Semua tanah-tanah di Malaysia ni mesti dapatkan luas final dari JUPEM. 

So, kalau tak dapat ex-PA ni terpaksa buat town planning yang mana memerlukan hampir RM10k dan makan masa lagi untuk buat. 

Memang takk lah akak nk buat ni walaupun pegawai tu advise suruh buat. Buat town planning adalah last resort selepas usaha betulkan geran. Dari dapat berjimat kena pulak keluar duit lagi. Ingat duit boleh petik-petik macam petik ulam cicah budu terus makan ke. Masa tu akak memang rasa sedikit kuciwa. Tapi ku tahan jebat. 

So akak kena dptkan geran dengan luas final maka kehulu kehilirlah pegi pejabat tanah nak dapatkan sokongan. 

Alhamdulillah boleh je rupanya tukar geran luas sementara tu kepada final title dekat pejabat tanah daerah. Isi borang dan sediakan lampiran ic, pelan akui, carian rasmi title, geran. 

Pelan akui ni boleh je pegi beli dekat pejabat tanah negeri/JUPEM harga RM5 hengget shj. So apa-apa pun mesti kena ikut ukuran dekat JUPEM ni. 

Contoh pelan akui dari JUPEM

Like my case tak banyak beza pun luas dlm pelan akui dengan geran. Pelan akui luas sedikit dari geran beza kurang dari 1%. Premium ape semua tak perlu bayar. Boleh tukar geran dan dapatkan ex-PA tak perlu buat town planning. phewww. Satu perkara dah lepas. Alhamdulillah syukur yang tak terhingga. Rasa satu achievement dalam hidup huhu.

So takde masalah laa nak buat rumah atas tanah tu tp kenape MPAJ mntk buat town planning jugak kan? Tolonglah jangan ikut buku sangat. Kalau tak boleh nak bantu memudahkan jangan tambah susahkan lg kami rakyat marhaen. 

Next dapatkan approval building plan dekat Jabatan Kejuruteraan.

Doakan urusan kami dipermudahkan.

Aminnnn

5 new comments:

السيد محمود said... Reply To This


شركة التميز المثالي للخدمات المنزلية وتنظيف المنازل والشقق والفلل بالدمام والخبر والقطيف والجبيل
قسم خاص لتسليك المجاري بالضغط ومكافحة الحشرات وتنظيف للمجالس والسجاد والموكيت وتنظيف الخزانات
نقدم افضل الخدمات المنزلية بالمنطق الشرقية 0551844053

شركة تسليك مجاري بالدمام
شركة تنظيف منازل بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تنظيف منازل بالجبيل
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة تنظيف سجاد بالجبيل
شركة تسليك مجاري بالخبر
شركة تنظيف منازل بالخبر
شركة تركيب وصيانة الكهرباء بالدمام والخبر
شركة المثالية للتنظيف بالجبيل
السيد محمود said... Reply To This
السيد محمود said... Reply To This
السيد محمود said... Reply To This
توفر الشركة لعملاؤها الكرام الكثير من خيارات و برامج عمليات تنظيف المنازل
شركة تنظيف منازل بالجبيل
وخبرتنا العملية و استطلاعنا الدائم لسوق خدمات تنظيف الشقق يؤكد لكم عملاؤنا الكرام انكم حتما ستجدون ما يناسب
احتياجاتكم ضمن شرائحنا المختلفة والمتعددة المصممة خصيصا لتلبى مختلف احتياجاتكم فى اعمال تنظيف المنازل بالجبيل
تنظيف المنازل بالقطيف انتشر بكثرة بين الناس لضمان الحصول على افضل اسعار تنظيف الشقق ذلك لأن شركات التنظيف لديها من
العمالة ما يكفي لأنجاز المهام فى اقل مدة زمنية، ايضاَ كل شركة تنظيف من المفروض ان يتوفر بها ماكينات تنظيف مخصصة فى
تنظيف الفلل و تنظيف القصور ونظافة المنازل وكل ماكينة تنظيف تقوم بمهام معينة يصعب على ربة المنزل القيام بها بمفردها
مثل تنظيف القماش و لهذا يفضل إسناد المهمة إلي افضل شركة تنظيف منازل بالقطيف شركة تاج الافضل دائما 0551844053
شركة تنظيف بالجبيل
شركة تنظيف سجاد بالجبيل
شركة تنظيف شقق بالجبيل
شركة تنظيف فلل بالجبيل


شركة تنظيف مجالس بالجبيل
شركة تنظيف منازل بالقطيف
شركة تنظيف مجالس بالقطيف
شركة تنظيف سجاد بالقطيف
شركة تنظيف شقق بالقطيف
شركة المثالية said... Reply To This

Say a Buzz!

tinggalkan jejak anda untuk saya menjejaki anda semula ;D

Copy link di bawah & tukar your-blog-name dengan link blog anda.

<a href="http://www.your-blog-name.com/feeds/posts/default">blog name</a>

 

cinet Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea