Pengalaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri - Nak Cari Siapa? [Part 1]

Posted by Roshida Property at Friday, August 25, 2017
Peace be upon yaa!
.
Dituliskan sebagai ingatan.
Supaya tak lupa kesusahan dan kegigihan.
Up and down dah jadi makanan.
Dirikan rumah di tanah yg comel tahap gaban.
Design sahaja dah memeningkan
Bagi kami buat teduhan.
;D
.
Saya suka moden industri tapi cikbang tak berapa berkenan. Sadis.

Ada macam-macam cara nak buat rumah atas tanah sendiri. Tepuk poket dan ukur berapa dalam. Selami dalam-dalam sambil minum kopi. Silap ukur kedalaman memang masak lah nanti. Macam kami memang tak berapa nak dalam lah. Every cents count! Lagi-lagi aku yang melantik diri sendiri selaku akauntan rumah yang tak bertauliah.
.

 Untuk step pertama bagi rakyat marhaen yang tak mengetahui banyak ilmu mengenai civil construction, nak bikin pondok pun taktau inikan nak bina rumah, kami dah cuba macam-macam cara. Jumpa contractor lah. Jumpa pelukis pelan lah. Arkitek pun kami jumpa.
.

Antara ketiga-tiga party ni jumpa dengan arkitek paling menyenangkan untuk yang nak buat rumah dengan CCC. Sebab gov dah lepaskan responsible untuk issue CCC kepada arkitek. Lagipun karang-karang nak jual senang. Kot-kot lah dah tak mampu atau dah tak nak duduk KL boleh letgo. Kan hidup tak selalunya indah. Langit tak selalu cerah. Malam sinar tak berbintang. Itulah lukisan alam. *tetiba*
.

Mulalah hunting for arkitek.
.

Dah jumpa arkitek deal design dan harga. Mungkin ramai yang dah tahu fee arkitek standard 10-15% dari construction price. Try cari yang dapat bagi 10% pun dah cukup baik.
.

Dah penat mencari kami jumpa 1st arkitek dekat kedai mamak.
Bincang punya bincang kami berikan spesifikasi yang kami nak pung pang pung pang dah settle diorang balik buat single line drawing layout rumah.
.

Layout rumah adalah perkara pertama sekali kena mintak arkitek sediakan.
So next meeting boleh bincang layout dan harga terus.
.

Kami terimpress seketika dengan layout yg arkitek tu design. Memang lain dari yang lain.
.

Tapi malangnya bila masuk bab harga. Alamak aihh.
Tak perlu nak ukur-ukur poket. Sebelum mula construction pun duit dah mengalir bagaikan air terjun.
.

Kompom poket bocor teruk. kah3
.

Kami pun dengan baik minta diorg revise mana-mana yang perlu dan jumpa lagi next meeting.
.

 Tapi disebabkan poket akan kompom bocor teruk perjumpaan seterusnya dengan arkitek berkenaan tidak berlaku =P
.

Satu benda kami belajar dari perjumpaan tu pentingnya bina keserasian dengan arkitek. Sebab kita akan deal dengan dia dari awal sampai habis cerita.
.

Sudahnya teringat ada kawan yang kerja arkitek kami pun contact dia dan jumpa. Sangat mudah bekerjasaman dengan orang yang kita dah kenal. Nak cakap design macam-macam pun senang. Paling penting duit tak berapa nak mengalir deras teruk.
.

Fee dia boleh bayar include dalam loan. Tak perlu nak keluarkan banyak duit sebelum mula kerja kasar. Lepas tu cakap je nak mark up loan ke. Nak 100% loan ke. Semua boleh. Tapi kawan dah kasik betis jangan balas dengan **** pulak. kah3
.

Setakat ni kami dah jumpa 3 kali untuk bincang mengenai design rumah. Dia pun dah buat design yang bagi kami dah cukup ossem tahap melompat bintang.
.

Sekarang dalam process council approval.
.Inofficial council dah approve. Cuma nak isi form yang tebal berjilid-jilid dengan bahasa architecture/civil yang akak memang confirm tak paham. Sangat adoiyai. Tapi takpa semua architect akan buatkan =D
.

Hasil kerja seorang arkitek. Setakat ni kami tak keluarkan duit sendiri lagi. Bahgiaaaa. Semoga murah rezeki kawan ini.

Okeh kalau rajin nanti akan update lg okey.
KaLaUrAjIn
;D

0 new comments:

Say a Buzz!

tinggalkan jejak anda untuk saya menjejaki anda semula ;D

Copy link di bawah & tukar your-blog-name dengan link blog anda.

<a href="http://www.your-blog-name.com/feeds/posts/default">blog name</a>

 

cinet Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea