Excel Tricks #1

Posted by Roshida Property at Monday, July 05, 2010
Banyak perkara kite boleh buat dgn menggunakan excel tapi kalau xreti nk guna sakit kepala jugak nk trial n error software neh..di sebabkan keje aku skrg nie mmg idup dgn excel jer tetiap hari so aku dgn proactivenye nk blajar master dlm gune excel..kene start dr awal gak neh..byk menda xtau..yg basic tahap dewa je aku tau..har har har..

Cara belajar mcm mane yg boley cpt pandai? hmm..td siang duk la berbincang2 ngn boss aku..aku kate kalau g blajar dgn berguru cpt sket pandai..tp boss aku kate blajar sendiri lg beri impact..mungkin juge la..tp perlukan kesabaran dan berbekalkan niat yg murni insyaAllah boley bejaye..so aku terima cabaran dr boss aku tu..aku kena la blaja excel sendirian berhad..sku decide aku nk bwat blaja n sharing kt blog nie..sbb aku percaye kite akan lagi paham kalau kite ajar org lain kan..so jgn la kedekut ilmu..x rugi pon ajar org..heheh..

so, kat sni aku nk start dgn simple tricks yg kite leh bwat gune excel..iaitu:

camane nk filter/remove duplicate item in row.

1. first thing kite kene hilite dulu column mane yg kite nk filter tu..tp kene igt yg atas skali mmg excel da defaultkan sebagai header so pastikan kite select ngn header2 skali utk elakkan ade data yg tetinggal..
2. pastu g kt data --> filter --> advanced
3. pastu tick kt filter the list, in-place
4. then, tick gak unique records only..tadaaaaaa..kan dah jadi..

kene blaja camane nk remove plak..len kali yer..adios amigos..

salam..

1 new comments:

Mohd Rashidi said... Reply To This
wah.. bagus nih.. kawe pon dok tau.. huhu

Say a Buzz!

tinggalkan jejak anda untuk saya menjejaki anda semula ;D

Copy link di bawah & tukar your-blog-name dengan link blog anda.

<a href="http://www.your-blog-name.com/feeds/posts/default">blog name</a>

 

cinet Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea