Jalan-jalan ke Cameron Highland - Review Hotel Baru Aranda Nova Sangat Cantik!

Posted by shidasanmil at Tuesday, December 29, 2015 0 new comments
Dapat jugak ke Cameron pada cuti lepas. Lepas gian sebab dah lama tak ke Cameron. Cameron ni macam ade "something" yang buat aku asyek nak datang kesini tau. Aku rasa korang pun sama kan? Sebab apa? Sebab seram sejuk tak gitu ;D

Perjalanan dari KL aku ambil exit di Simpang Pulai sebab dah serik lalu dari Tapah. Jalan sama jauh tapi mencabar tahap pemanduan formula F1 kalau nak lalu. Daripada kecut perut sepanjang perjalanan lebih baik ikut jalan yang luas lagi terbentang. Hihi

Menarik jugak Hotel yang aku stay masa bercuti ni jom aku sharekan. Sebab Hotel baru mestilah serba serbi cantik lagi kan. So aku pun terjah. Asal mula-mula nak stay kat Hotel Copthorne (sebelum ini dikenali dengan hotel equatorial) tapi dah rate pun sama baik aku stay kat hotel yang ada bau baru.

Lagipun hotel ni sebelah jer dengan hotel copthorn di kawasan Brinchang. Betul-betul dekat simpang nak masuk ke Ladang Teh Boh dan gunung brinchang.

Jom layan apa yang ada kat Hotel ni?

 Haa tengok dari luaran sahaja dah cukup mengujakan tau nak menginap kat sini. 
Di bahagian bawah hotel ini ada cemeron square shopping complex. So malam-malam memang meriah.

Konsep dia katil duduk dalam cermin kaca dan ada ruang tamu yang boleh bersantai. Design moden dan luas boleh anak-anak main lari-lari.


Ini yang paling aku suka sebab ada balkoni. Fuhhh dapat fresh air dari greenery di Cameron memang syokkk oo.


Haaa inilah bilik dia asing dari ruang tamu. Sesiapa yang nak tido takdelah terganggu oleh orang yang nak tengok tv dan buat bising memekak orang nak tido pon tak boleh. Eh!


Katil queen dah habis so ambil saja katil double single.


Ruang dapur mini ade microwave siap ade sinki. Ok la not bad walaupun dapur masak takde. Hihi 



Toilet biase-biase yang penting bersih dan baru tiada bau bau yang tak di ingini. 


Pemandangan yang boleh menghilangkan kekusutan di jiwa. Otak boleh waras lepas tengok keindahan alam ciptaan Tuhan. hehe


Luas kan? Nampak pulak aku tengah kusyuk photo taking.


Sambil lepak tengok TV dan main WIFI disini. 


 Okbai dah habis nak checkitout. Cemeron Highland tak puas lagi nak datang lagi kat sini! Kalau boleh nak duduk sini. HAHA

Boleh check details kat sini
www.aranda-nova-cameron.com
The square, Jalan Aranda Nova 39100 Greencow
Cameron Highlands Pahang
06-4968805

Resepi Meatball IKEA Super Lazat dan Halal Atkins :)

Posted by shidasanmil at Tuesday, December 29, 2015 3 new comments
Walaupun IKEA Cheras hanya 1 kilometriko jer dari rumah aku, Aku tetap buat meatball sendiri. Dan haselnya saaaaangat membanggakan tekak aku KAH KAH (betul tak tipu ok!)

So kalau korang nak try resepi meatball yang halal atkins tapi super lazat ni boleh la ambil pen dan kertas sekarang ok. Boleh salin resepi yang best ni ;P

Bahan-bahan meatball:
  
500g Isi daging 
5 sudu besar Heavy cooking cream (aku guna brand anchor aku beli kat kedai bakery bagus, cakap jer kat adik Bagus tu nak cooking cream anchor)
1 sudu kecil rosemary
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
2 sudu besar butter
1 biji bawang besar dadu

Cara-cara masak meatball:

1- Tumis bawang dengan butter.
Harus tumiskan butter dengan bawang merah macam ni sebelum masuk dalam blender baru dia jadi meatball IKEA ;P

2- Satukan semua bahan dalam food processor dan blend sampai halus mulus dan tulus.
Kasi blend kisar macam ni. Guna food processor supaya tak perlu letak air. Dan tekstur nya lebih halus

3- Dah blen buat bentuk bulat-bulat macam kat gambar bawah ni.
Okey buat bulat-bulat macam ni sebelum goreng. Nama pun meat"ball" kan. kena la bulat-bulat.

4- Dengan sedikit minyak olive oil atau minyak biase pun boleh gorenglah meatball tu dengan kasih sayang yang tak berbelah bahagi. Aku guna olive oil sebab boleh guna lebihan lepas goreng tu untuk buat kuah/sauce dia. Lagi mantap rasanya nanti. Baru ada umph!

Jom buat sauce dia pulak. Sauce dia ni memang sedap sangat-sangat.

Bahan-bahan sauce meatball:

2 sudu besar Butter
3/4 cawan heavy cooking cream
1 sudu besar lada hitam
1 sudu kecil kunyit untuk warna
garam agak lemak-lemak 

Cara-cara buat sauce meatball IKEA:

Tuang semua bahan dalam periuk dan masak seketika atas api sederhana. Kalau pekat tambah air sikit ya. Nak sedap lagi tuang jer terus dalam minyak yang goreng meatball tadi.

DONE!

Senang jaaa kan. Lagi pun masak kat rumah ni kan lagi afdhal. Makan kat luar banyak sangat benda asing alien masuk dalam perut. Kesian perut jadi mangsa menerima macam-macam bahan perisa, pewarna yang sebenarnya PUNCA SEBENAR kita GemS (Gemuk dan gempal jadi gemS) 

Gravy yang dibuat dari bahan-bahan didapur ni memang terbaik tau

Walaupun presentation tak semantap mana tapi rasanyaaa masyaAllah.Sedappp weii! Tolonglaaa cuba buat ;D


Resepi Shirataki Aglio Olio Untuk Atkiners

Posted by shidasanmil at Thursday, December 24, 2015 1 new comments
Mi shirataki ni aku beli dekat Isetan KLCC.
Dekat area-area barang-barang Jepun.

Sedap juga makan mee ni masa tengah diet. 
Lepas laa rindu dendam nak makan mee. 

Macam-macam masakan boleh diolah menggunakan mee shirataki ni.
Tapi kali ni aku cuba buat resepi aglio olio.

Ok dah jom masak.

Mula-mula rebuskan mee shirataki dengan bawang putih dan sekeping asam keping untuk hilangkan baunya. Aku tak suka bau tu potong rasa nak makan mee. 

Toskan dan lepas tu masak macam biase. Senang sangat bahan-bahan nak buat aglio olio ni.

3 ulas bawang putih cincang
lada hitam
udang ikut sooka
paprika (optional)
olive oil
Sayur sawi
Garam

Cara-cara nak masak punnn lahai senang ya amats.

Tumis bawang sampai kuning emas. Masukkan udang, black pepper dan paprika. Dah agak masak masuk mee shirataki dan sayur.

DONE.

Inilah rupa mee shirataki aglio olio saya. Sedap tao. Hihi

wink wink.



Sedapnya Jajan Keropok Untuk Diet Atkins Ni!

Posted by shidasanmil at Wednesday, December 23, 2015 0 new comments
Siapa yang suka kunyah mengunyah kan. kan. kan.
Sorry to say diet atkins amat mencabar untuk anda.

Bukan nak melemahkan semangat.
Tapi ini kenyataan.

Sebab aku sukaaaa mengunyah.
Tapi apakan daya byk jugak yang tak boleh makan.

So aku dengan gigihnya tercari-cari jajan yang mesra atkins.

Inilah jajan itu. Seaweed bagus pula untuk kulit. Total carb hanya ~1g per pack.
Aku beli kat Isetan KLCC.

Ni la rupa jajan tu.

Haaaa banyak ade kat Isetan. Yang pedas tu aku suka sebab ade rasa dari plain jer kan.

Pililan original dan pedas.

Yang penting HALALAN Toyyib!

Letak kat depan work station kat opis senang aku nak mengunyah time keje. Weeee~
Jadi aku makin chenta dengan diet atkins ni. Sebab makin lama ada jer idea nak makan apa. Banyak pending menu atkins aku sebenarnya. Manaaa mood nak menaip ni. Silalah meresap masuk ;D

Kalau nak tahu total loss weight to date aku adalah 7kg untuk 2 bulan. Ya sikit kan. Sebab aku banyak main tipu. Tipu diri sendiri merana lah ngko membawa lemak sana sini. Keh keh keh

Rumah Lelong di Puchong Naik Sehingga 110%! Auction di CIMB Property Mart 12 Dec 2015

Posted by shidasanmil at Monday, December 14, 2015 0 new comments
Puchong most wanted! Aku saje nak try Penaga Mas Puchong hari Saptu lepas.

Memang aku dah duga harga akan naik tapi tak sangka mak naik sampai macam tu.

Ok lah reserve price rumah tu RM 68,900 dan sell price naik ke RM 144,000!
Market value around RM 170 ke RM 200 psf
Aku back off je. Bukan rezeki aku. Untuk kawasan yang wanted agak sukar untuk dapat harga yang menarik dari lelong. Mesti sampai market value punya. Market value rumah ni around RM160,000 ++ based on brickz.my

Still below market value. Good buy. Tahniah pada yang menang. Just aku ada target sendiri yang aku pegang untuk unit ini dengan 30% deposit untuk rumah ketiga lagi. So I just let it gooo. Let it goooo ;P

Kalau ada yang nak jual area Puchong most wanted dengan harga yang best boleh roger saya. Kalau ada rezeki nak juga satu unit di Puchong.

Penaga Mas memang menarik

Size rumah 780sf agak besar

Lokasi yang best
Untuk yang nak beli rumah lelong tapi tiada pengalaman boleh contact kami. Kami boleh guide dari mula sampai habis. Kalau tiada masa untuk pergi bid rumah lelong kami boleh bantu anda dengan fee kawan-kawan itu pun kalau menang bid. Kalau tidak percuma sahaja ;)

Kami tunggu response anda.

0102314997
pacicoss@gmail.com

Homestay Ceria Dapat Guest Pertama Dari Airbnb! Alhamdulillah

Posted by shidasanmil at Thursday, December 10, 2015 0 new comments
Siapa tak tahu Airbnb sekarang dah berada di No 1 dalam the best company to work in 2016! 

 Selari dengan itu Homestay Ceria telah menregisterkan diri as part of Airbnb client baru-baru ni. Kira jadi host laa ye. Dan dah pun mendapat tempahan pertama guest dari Bandung, Indonesia yang akan menginap pada awal bulan January nanti. 

Thank you guest! Hope you have a pleasant stay with Stay D'Ceria *Big Smile from Stay D'Ceria*
Concept Airbnb ni guest akan bayar full masa membuat tempahan dan Airbnb akan hold payment tu sampailah hari guest check in. So payment kita dah secure disitu. Boleh terus block calendar kita untuk guest berkenaan.

Lepas guest dah buat bayaran full baru Airbnb akan berikan semua contact details supaya kita boleh direct dengan guest. 

Fee yang dikenakan oleh Airbnb pula adalah 1USD per day. 

Stay D'Ceria sedang berusaha untuk masuk ke Agoda.com dan Booking.com pula kalau ada rezeki dan di berikan peluang. Harap-harap terpilih nanti. Nanti admin update perkembangannye ye.

Dah habes cerita. Terima kasih semua!



Sambung Treatment di HKL

Posted by shidasanmil at Thursday, December 03, 2015 6 new comments
Secara ringkasnya aku akan share mengenai appointment aku dengan HKL. 

Decision nak pergi HKL ni dibuat selepas follow up treatment dengan Dr.Mashitah. Beliau mencadangkan kami terus kepada IUI. Tapi kami yakin kalau Allah nak bagi dengan cara apa pun boleh jadi.

Disebabkan baru pertama kali nak try IUI dan bajet pun tak berapa tebal maka HKL adalah yang pilihan terbaik untuk kami insyaAllah. Lagipun nak ke HKL dari rumah kami mengambil masa beberapa minit sahaja. 


1- Sebelum boleh pergi ke HKL kena dapatkan dahulu referral letter dari mana-mana klinik kesihatan dibawah kerajaan. Tak boleh dari klinik biasa kalau nak dapatkan harga murah masa treatment. Treatment IUI kat HKL memang murah RM5 sahaje. Dan IVF RM5000. Mana nak dapat pergi mana-mana pun tak dapat kot T_T

2- Dapat jer referral letter dari klinik kesihatan kg pandan aku terus pecut ke HKL. Serahkan referral letter tu kat Nurse yang jaga Unit Reproduktif dekat tingkat bawah Hospital Bersalin. 

3- Masa pass kan referral letter tu belum mula apa-apa lagi, nurse just tanya bila nak buat appointment untuk kaunselling. Kami tetapkan pada 1st Dec 2016 pukul 11 pagi. Sebulan lebih dari tarikh kami serahkan referral letter.

Hadir pada hari kaunseling

1- 1st Dec ngam-ngam jam 11 pagi kami sampai di Unit Reproduktif. Sampai-sampai jer nurse ambil berat aku and asben. BMI aku 23. Nurse tanya bila last cycle aku, kira punya kira rupanya 1st Dec tu hari ke 21. So ape lagi nurse terus suruh ambil darah untuk D21. Asben aku pun kena ambil darah jugak untuk check HIV ke ape tah lupaa. 

2- Selesai ambil darah mulalah sesi kaunseling. Bukan kaunseling ape pun, nurse akan tanya soalan-soalan dari SOP diorang. So kita jawab jer dan dia akan record. Contohnya ada merokok ke family abang kakak ada anak tak. Haa soalan basic je kan, Lepas tu dia explain procedure IUI dan IVF/ICSI tu macam mana. Dia ada bagitahu kat HKL hanya buat ICSI which is lagi better. Nurse yg explain kat kami pun baik jer. Oh ye sesi kaunseling ni free je tau ;D

3- Nak balik tu dia bagi kad dan form untuk ambil darah masa D2 and sample simen asben. Dah buat dua tu baru boleh buat appointment jumpa pakar. Aku ada tanya pakar lelaki ke perempuan. Nurse cakap perempuan nama Dr.Nurhaliza. Yeyyyy! shaye sheronok syekali. Kalau tak debar-debar jugak yela kerajaan kan mana nak boleh pilih-pilih sangat. Jumpa pakar dah ditetapkan pada hari Rabu sahaja. Shaye ok je sebab nurse kata ada bagi time off slip. 

Sekarang aku tengah tunggu miss P datang standby untuk ambil darah masa D2. Balik tu nengok jam kol 12 dah habis kejap jer kan ;) 

Kalau ade yang nak contact HKL OnG ni no ya 03-26155452

 

cinet Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea