Jalan-jalan ke Cameron Highland - Review Hotel Baru Aranda Nova Sangat Cantik!

Posted by shidasanmil at Tuesday, December 29, 2015 0 new comments
Dapat jugak ke Cameron pada cuti lepas. Lepas gian sebab dah lama tak ke Cameron. Cameron ni macam ade "something" yang buat aku asyek nak datang kesini tau. Aku rasa korang pun sama kan? Sebab apa? Sebab seram sejuk tak gitu ;D

Perjalanan dari KL aku ambil exit di Simpang Pulai sebab dah serik lalu dari Tapah. Jalan sama jauh tapi mencabar tahap pemanduan formula F1 kalau nak lalu. Daripada kecut perut sepanjang perjalanan lebih baik ikut jalan yang luas lagi terbentang. Hihi

Menarik jugak Hotel yang aku stay masa bercuti ni jom aku sharekan. Sebab Hotel baru mestilah serba serbi cantik lagi kan. So aku pun terjah. Asal mula-mula nak stay kat Hotel Copthorne (sebelum ini dikenali dengan hotel equatorial) tapi dah rate pun sama baik aku stay kat hotel yang ada bau baru.

Lagipun hotel ni sebelah jer dengan hotel copthorn di kawasan Brinchang. Betul-betul dekat simpang nak masuk ke Ladang Teh Boh dan gunung brinchang.

Jom layan apa yang ada kat Hotel ni?

 Haa tengok dari luaran sahaja dah cukup mengujakan tau nak menginap kat sini. 
Di bahagian bawah hotel ini ada cemeron square shopping complex. So malam-malam memang meriah.

Konsep dia katil duduk dalam cermin kaca dan ada ruang tamu yang boleh bersantai. Design moden dan luas boleh anak-anak main lari-lari.


Ini yang paling aku suka sebab ada balkoni. Fuhhh dapat fresh air dari greenery di Cameron memang syokkk oo.


Haaa inilah bilik dia asing dari ruang tamu. Sesiapa yang nak tido takdelah terganggu oleh orang yang nak tengok tv dan buat bising memekak orang nak tido pon tak boleh. Eh!


Katil queen dah habis so ambil saja katil double single.


Ruang dapur mini ade microwave siap ade sinki. Ok la not bad walaupun dapur masak takde. Hihi 



Toilet biase-biase yang penting bersih dan baru tiada bau bau yang tak di ingini. 


Pemandangan yang boleh menghilangkan kekusutan di jiwa. Otak boleh waras lepas tengok keindahan alam ciptaan Tuhan. hehe


Luas kan? Nampak pulak aku tengah kusyuk photo taking.


Sambil lepak tengok TV dan main WIFI disini. 


 Okbai dah habis nak checkitout. Cemeron Highland tak puas lagi nak datang lagi kat sini! Kalau boleh nak duduk sini. HAHA

Boleh check details kat sini
www.aranda-nova-cameron.com
The square, Jalan Aranda Nova 39100 Greencow
Cameron Highlands Pahang
06-4968805

Resepi Meatball IKEA Super Lazat dan Halal Atkins :)

Posted by shidasanmil at Tuesday, December 29, 2015 3 new comments
Walaupun IKEA Cheras hanya 1 kilometriko jer dari rumah aku, Aku tetap buat meatball sendiri. Dan haselnya saaaaangat membanggakan tekak aku KAH KAH (betul tak tipu ok!)

So kalau korang nak try resepi meatball yang halal atkins tapi super lazat ni boleh la ambil pen dan kertas sekarang ok. Boleh salin resepi yang best ni ;P

Bahan-bahan meatball:
  
500g Isi daging 
5 sudu besar Heavy cooking cream (aku guna brand anchor aku beli kat kedai bakery bagus, cakap jer kat adik Bagus tu nak cooking cream anchor)
1 sudu kecil rosemary
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
2 sudu besar butter
1 biji bawang besar dadu

Cara-cara masak meatball:

1- Tumis bawang dengan butter.
Harus tumiskan butter dengan bawang merah macam ni sebelum masuk dalam blender baru dia jadi meatball IKEA ;P

2- Satukan semua bahan dalam food processor dan blend sampai halus mulus dan tulus.
Kasi blend kisar macam ni. Guna food processor supaya tak perlu letak air. Dan tekstur nya lebih halus

3- Dah blen buat bentuk bulat-bulat macam kat gambar bawah ni.
Okey buat bulat-bulat macam ni sebelum goreng. Nama pun meat"ball" kan. kena la bulat-bulat.

4- Dengan sedikit minyak olive oil atau minyak biase pun boleh gorenglah meatball tu dengan kasih sayang yang tak berbelah bahagi. Aku guna olive oil sebab boleh guna lebihan lepas goreng tu untuk buat kuah/sauce dia. Lagi mantap rasanya nanti. Baru ada umph!

Jom buat sauce dia pulak. Sauce dia ni memang sedap sangat-sangat.

Bahan-bahan sauce meatball:

2 sudu besar Butter
3/4 cawan heavy cooking cream
1 sudu besar lada hitam
1 sudu kecil kunyit untuk warna
garam agak lemak-lemak 

Cara-cara buat sauce meatball IKEA:

Tuang semua bahan dalam periuk dan masak seketika atas api sederhana. Kalau pekat tambah air sikit ya. Nak sedap lagi tuang jer terus dalam minyak yang goreng meatball tadi.

DONE!

Senang jaaa kan. Lagi pun masak kat rumah ni kan lagi afdhal. Makan kat luar banyak sangat benda asing alien masuk dalam perut. Kesian perut jadi mangsa menerima macam-macam bahan perisa, pewarna yang sebenarnya PUNCA SEBENAR kita GemS (Gemuk dan gempal jadi gemS) 

Gravy yang dibuat dari bahan-bahan didapur ni memang terbaik tau

Walaupun presentation tak semantap mana tapi rasanyaaa masyaAllah.Sedappp weii! Tolonglaaa cuba buat ;D


Resepi Shirataki Aglio Olio Untuk Atkiners

Posted by shidasanmil at Thursday, December 24, 2015 1 new comments
Mi shirataki ni aku beli dekat Isetan KLCC.
Dekat area-area barang-barang Jepun.

Sedap juga makan mee ni masa tengah diet. 
Lepas laa rindu dendam nak makan mee. 

Macam-macam masakan boleh diolah menggunakan mee shirataki ni.
Tapi kali ni aku cuba buat resepi aglio olio.

Ok dah jom masak.

Mula-mula rebuskan mee shirataki dengan bawang putih dan sekeping asam keping untuk hilangkan baunya. Aku tak suka bau tu potong rasa nak makan mee. 

Toskan dan lepas tu masak macam biase. Senang sangat bahan-bahan nak buat aglio olio ni.

3 ulas bawang putih cincang
lada hitam
udang ikut sooka
paprika (optional)
olive oil
Sayur sawi
Garam

Cara-cara nak masak punnn lahai senang ya amats.

Tumis bawang sampai kuning emas. Masukkan udang, black pepper dan paprika. Dah agak masak masuk mee shirataki dan sayur.

DONE.

Inilah rupa mee shirataki aglio olio saya. Sedap tao. Hihi

wink wink.



Sedapnya Jajan Keropok Untuk Diet Atkins Ni!

Posted by shidasanmil at Wednesday, December 23, 2015 0 new comments
Siapa yang suka kunyah mengunyah kan. kan. kan.
Sorry to say diet atkins amat mencabar untuk anda.

Bukan nak melemahkan semangat.
Tapi ini kenyataan.

Sebab aku sukaaaa mengunyah.
Tapi apakan daya byk jugak yang tak boleh makan.

So aku dengan gigihnya tercari-cari jajan yang mesra atkins.

Inilah jajan itu. Seaweed bagus pula untuk kulit. Total carb hanya ~1g per pack.
Aku beli kat Isetan KLCC.

Ni la rupa jajan tu.

Haaaa banyak ade kat Isetan. Yang pedas tu aku suka sebab ade rasa dari plain jer kan.

Pililan original dan pedas.

Yang penting HALALAN Toyyib!

Letak kat depan work station kat opis senang aku nak mengunyah time keje. Weeee~
Jadi aku makin chenta dengan diet atkins ni. Sebab makin lama ada jer idea nak makan apa. Banyak pending menu atkins aku sebenarnya. Manaaa mood nak menaip ni. Silalah meresap masuk ;D

Kalau nak tahu total loss weight to date aku adalah 7kg untuk 2 bulan. Ya sikit kan. Sebab aku banyak main tipu. Tipu diri sendiri merana lah ngko membawa lemak sana sini. Keh keh keh

Rumah Lelong di Puchong Naik Sehingga 110%! Auction di CIMB Property Mart 12 Dec 2015

Posted by shidasanmil at Monday, December 14, 2015 0 new comments
Puchong most wanted! Aku saje nak try Penaga Mas Puchong hari Saptu lepas.

Memang aku dah duga harga akan naik tapi tak sangka mak naik sampai macam tu.

Ok lah reserve price rumah tu RM 68,900 dan sell price naik ke RM 144,000!
Market value around RM 170 ke RM 200 psf
Aku back off je. Bukan rezeki aku. Untuk kawasan yang wanted agak sukar untuk dapat harga yang menarik dari lelong. Mesti sampai market value punya. Market value rumah ni around RM160,000 ++ based on brickz.my

Still below market value. Good buy. Tahniah pada yang menang. Just aku ada target sendiri yang aku pegang untuk unit ini dengan 30% deposit untuk rumah ketiga lagi. So I just let it gooo. Let it goooo ;P

Kalau ada yang nak jual area Puchong most wanted dengan harga yang best boleh roger saya. Kalau ada rezeki nak juga satu unit di Puchong.

Penaga Mas memang menarik

Size rumah 780sf agak besar

Lokasi yang best
Untuk yang nak beli rumah lelong tapi tiada pengalaman boleh contact kami. Kami boleh guide dari mula sampai habis. Kalau tiada masa untuk pergi bid rumah lelong kami boleh bantu anda dengan fee kawan-kawan itu pun kalau menang bid. Kalau tidak percuma sahaja ;)

Kami tunggu response anda.

0102314997
pacicoss@gmail.com

Homestay Ceria Dapat Guest Pertama Dari Airbnb! Alhamdulillah

Posted by shidasanmil at Thursday, December 10, 2015 0 new comments
Siapa tak tahu Airbnb sekarang dah berada di No 1 dalam the best company to work in 2016! 

 Selari dengan itu Homestay Ceria telah menregisterkan diri as part of Airbnb client baru-baru ni. Kira jadi host laa ye. Dan dah pun mendapat tempahan pertama guest dari Bandung, Indonesia yang akan menginap pada awal bulan January nanti. 

Thank you guest! Hope you have a pleasant stay with Stay D'Ceria *Big Smile from Stay D'Ceria*
Concept Airbnb ni guest akan bayar full masa membuat tempahan dan Airbnb akan hold payment tu sampailah hari guest check in. So payment kita dah secure disitu. Boleh terus block calendar kita untuk guest berkenaan.

Lepas guest dah buat bayaran full baru Airbnb akan berikan semua contact details supaya kita boleh direct dengan guest. 

Fee yang dikenakan oleh Airbnb pula adalah 1USD per day. 

Stay D'Ceria sedang berusaha untuk masuk ke Agoda.com dan Booking.com pula kalau ada rezeki dan di berikan peluang. Harap-harap terpilih nanti. Nanti admin update perkembangannye ye.

Dah habes cerita. Terima kasih semua!



Sambung Treatment di HKL

Posted by shidasanmil at Thursday, December 03, 2015 6 new comments
Secara ringkasnya aku akan share mengenai appointment aku dengan HKL. 

Decision nak pergi HKL ni dibuat selepas follow up treatment dengan Dr.Mashitah. Beliau mencadangkan kami terus kepada IUI. Tapi kami yakin kalau Allah nak bagi dengan cara apa pun boleh jadi.

Disebabkan baru pertama kali nak try IUI dan bajet pun tak berapa tebal maka HKL adalah yang pilihan terbaik untuk kami insyaAllah. Lagipun nak ke HKL dari rumah kami mengambil masa beberapa minit sahaja. 


1- Sebelum boleh pergi ke HKL kena dapatkan dahulu referral letter dari mana-mana klinik kesihatan dibawah kerajaan. Tak boleh dari klinik biasa kalau nak dapatkan harga murah masa treatment. Treatment IUI kat HKL memang murah RM5 sahaje. Dan IVF RM5000. Mana nak dapat pergi mana-mana pun tak dapat kot T_T

2- Dapat jer referral letter dari klinik kesihatan kg pandan aku terus pecut ke HKL. Serahkan referral letter tu kat Nurse yang jaga Unit Reproduktif dekat tingkat bawah Hospital Bersalin. 

3- Masa pass kan referral letter tu belum mula apa-apa lagi, nurse just tanya bila nak buat appointment untuk kaunselling. Kami tetapkan pada 1st Dec 2016 pukul 11 pagi. Sebulan lebih dari tarikh kami serahkan referral letter.

Hadir pada hari kaunseling

1- 1st Dec ngam-ngam jam 11 pagi kami sampai di Unit Reproduktif. Sampai-sampai jer nurse ambil berat aku and asben. BMI aku 23. Nurse tanya bila last cycle aku, kira punya kira rupanya 1st Dec tu hari ke 21. So ape lagi nurse terus suruh ambil darah untuk D21. Asben aku pun kena ambil darah jugak untuk check HIV ke ape tah lupaa. 

2- Selesai ambil darah mulalah sesi kaunseling. Bukan kaunseling ape pun, nurse akan tanya soalan-soalan dari SOP diorang. So kita jawab jer dan dia akan record. Contohnya ada merokok ke family abang kakak ada anak tak. Haa soalan basic je kan, Lepas tu dia explain procedure IUI dan IVF/ICSI tu macam mana. Dia ada bagitahu kat HKL hanya buat ICSI which is lagi better. Nurse yg explain kat kami pun baik jer. Oh ye sesi kaunseling ni free je tau ;D

3- Nak balik tu dia bagi kad dan form untuk ambil darah masa D2 and sample simen asben. Dah buat dua tu baru boleh buat appointment jumpa pakar. Aku ada tanya pakar lelaki ke perempuan. Nurse cakap perempuan nama Dr.Nurhaliza. Yeyyyy! shaye sheronok syekali. Kalau tak debar-debar jugak yela kerajaan kan mana nak boleh pilih-pilih sangat. Jumpa pakar dah ditetapkan pada hari Rabu sahaja. Shaye ok je sebab nurse kata ada bagi time off slip. 

Sekarang aku tengah tunggu miss P datang standby untuk ambil darah masa D2. Balik tu nengok jam kol 12 dah habis kejap jer kan ;) 

Kalau ade yang nak contact HKL OnG ni no ya 03-26155452

Cara Paling Cepat Periksa Market Value Hartanah

Posted by shidasanmil at Monday, November 30, 2015 1 new comments
Oleh kerana mood aku terr--baik harini meh-meh kak long kak ngah kak chik sume-sume la bak sini aku share sikit antara website-website yang aku selalu guna untuk menilai "value" sesuatu rumah. Bak kate orang nak beli rumah babe! bukan nak beli sayur kat pasar. Kena buat study la sikit. Sekurang-kurangnye study yang aku nak share ni wajib dan mesti buat. Kena tau wokay ka tara wokey ka yini ruma? Ini ruma ada worang mau bili ka nanti? Berapa harga yang wokay untuk yini ruma? Memacam la lagi malas aku nak menaipnye.

So website-website ni akan membantu korang menghilangkan gundah gulana difikiran dan resah dihati. Bagi aku ni teknik pantas menilai hartanah. Petik petik kat keyboard dah tau voley beli ka ta voley yeetuu maciam. Tapikan teknik ni hanya sesuai untuk hartanah subsale sahaje ok. Kalau untuk rumah baru maybe boleh untuk check harga rumah kawasan sekitar. Penting juga tu.

Susulan dari entry aku Pengalaman beli rumah lelong aku ade cerita dengan panjang lebar pasal market value. Aku stresskan MV ini teramat penting. Layan dia macam nyawaa okay ;P

So sila chekidout 3 website ini sebelum beli hartanah ok!

1- http://www.theedgeproperty.com.my/

Website ni sesuai sangat kalau nak buat detail study sikit sebab dia ada memacam feature. Boleh tengok trend harga rumah kat kawasan tu, boleh tengok reference price property yang korang nak beli dan lain-lain. Kalau nak tengok MV yang lagi direct boleh guna website yang kedua kat bawah ni ok.


See I told ya siap boleh tengok trend ;P

2- http://www.brickz.my/

 Dalam brickz ni dia akan listing real transaction jual beli rumah kat tempat yang korang cari. So korang boleh tau paling latest berapa harga yang bank boleh tawarkan kat kita. Just type nama tempat atau nama taman haaa ambik keluar semua info-info berapa per square feet semua hadoo. Actually website ni yang paaaaaling aku soka. Sebab senang hehehe. Contoh ade aku tunjuk kat bawah.


Ni contoh aku cari untuk taman pandan jaya. Highest adalah 514psf which is 100% sebijik sama dengan apa yang aku tanya kat bank.

3- http://www.mudah.my/

 Last sekali dont ever-ever lupa checkidout mudah.my. Boleh tau range harga hartanah tersebut. Berapa sewa rumah tu so boleh kira berapa rental return sebulan. Mudah yaaa hamat. 


Aku memang chentaaa mudah.my. Thank you mudah!!

Wordless Wednesday

Posted by shidasanmil at Wednesday, November 18, 2015 0 new comments

Senyum tak perlu kata apa-apa 
lalalallalala~~~ 
=)

Benarkah Penyelesaian Membeli Rumah ke-3 Dengan IHC? Hasil Analisis Terperinci ;D

Posted by shidasanmil at Friday, November 13, 2015 4 new comments
Disclaimer: First of all, actually info-info mengenai IHC ni pun aku dapat dari blogger aku cuma buat kesimpulan sendiri bagi tujuan pembelajaran setakat ilmu yang aku ada. Kalau salah tolong tunjukkan. Ilmu yang ada kalau dikongsi akan hidup dan sampai kepada tuan empunya diri. Kalau tak boleh mohon roger and out ok. No heart feeling.

Topik series ayat serious habisss. 
;D


Semua pun aware pasaran hartanah sekarang berpihak kepada buyer. Tengok pameran-pameran bunting-bunting banner-banner estate-estate ada yang bagi promotion sampai 19% rebate! Untung siapa yang mahu beli rumah pertama dan kedua. Tak payah susah hati keluarkan duit deposit. Seronok kan!

 Yang tak berape seronok kalau nak beli rumah ketiga hanya dapat 70%. Mana nak cari deposit ribuan-ribuan ringgit itu.

Setakat ni saya dah menjumpai 3 kaedah berkesan untuk menyelesaikan masalah ini.
1- Jual/Refinance rumah pertama (Dapat cash boleh rolling 30% deposit rumah ke-3)
2- Jual/Refinance rumah pertama (Buat full payment rumah ke-2)
3- Tubuhkan IHC (Kali ni nak fokus yang ni jer. Sebab baru tahu hari ni T_T. Bunyik mcm menarik. Jom kita teroka. Indah ka idak pemandangannya atau hanya semak berselang belukar ;D)

keLEBIHan

Dapat kekalkan loan individu 90% (selepas transfer 2 rumah ke buku IHC)

keKURANGan

Pembiayaan hartanah sebanyak 60% sahaja VS individu 90%/70%
Perlukan sekurang-kurangnya 2 orang 
Kos penubuhan IHC sebanyak RM3000
Kos pihak sekretari dan audit (tahunan ~RM2000)

perSOALANnya

Nak cari orang untuk buka IHC?
Dimana untuk mohon IHC?
Mudah ke permohonon IHC ni?
 Mudah ke dapat loan oleh IHC 60% itu?(soalan paling penting, buat ape korang buat company kalau tak boleh buat loan betul tak? tak menyelesaikan masahalah langsung)

keSIMPULan
Mudah jer kesimpulan saye. Saye buat 3 kesimpulan. Boleh proceed dengan tenang jika:
1. kita dah yakin boleh bayar duit sekretari dan audit ~RM167 sebulan (RM2000 setahun) dari investment kita
2. Kita yakin account investment kita dah mantap dan menjaya income setiap bulan/harian
3. Kita yakin bank akan berikan loan 60% kepada akaun IHC kita (aku pernah tanya bank islam pasal loan untuk IHC. Dia macam tak pernah buat. Mungkin kena tanya yang lebih otai)

Thank you bloggerians yang banyak share-share pengalaman korang. Ahkak is tabik spring toing toing toing. Walaupun sebelum ni ahkak banyak redah sampai pecah. Tapi sekarang dah bijak sebelum cari bucu apa kata cari ilmu dulu. Takdelah sampai pecah retak sikit-sikit apa ada hal kan. Sebelum ni  dah pernah pecah whatt ;D


Resepi Roti Oopsie (Oopsie Bread) Atkins

Posted by shidasanmil at Tuesday, November 10, 2015 2 new comments

Resepi ni dapat 12-15 ketul oopsie bread tau. Banyak sangat untuk yang diet sorang-sorang. So sila bahagi 2 dari resepi kalau tak nak banyak sgt ye.

OOPSIE BREAD

bahan-bahan:

8 biji telur (asing putih/kuning)
250gm cream cheese
1/2 tbs esen vanilla (jgn banyak nanti terlebih wangi)
1 tbs baking powder

Cara-cara:

Mixkan putih telur dengan mixer dan pastikan bekas betul-betul kering, telur dalam suhu bilik dan mase asingkan telur kuning tak pecah untuk dapatkan meringue macam kat bawah ni.

Kalau boleh sampai betul-betul gebus
Dalam bekas lain masukkan telur kuning, cream cheese, baking powder dan esen vanilla. Pukul sampai gebus tanpa ketul-ketul.

ready to rock!

Kira dah gebu la ni. hehe
Last step campurkan sikit-sikit telur putih kedalam telur kuning dan kaup balikkan. Jangan kacau kuat-kuat nanti hilang gebunya.

Bakar 120degC dalam 20-25 min ikut oven memasing. Jgn lupa panaskan dulu oven 15 min.

Sedia untuk di kunyah.

heeee~

Oopsie bread 

Buat hilang rindu dengan roti. Ymmmyyy~

Agar-agar Pandan Atkins

Posted by shidasanmil at Monday, November 09, 2015 1 new comments
Time-time diet atkins banyakkkk sangat dugaan. Sape-sape yang tak betul-betul kuat iman
 memang kirim salam laa. Gemuk la kaw kat situ cinet! ekekeke!

Oleh kerana teringin sangat nak makan manis-manis maka terhasillah agar-agar buat minum petang utk atkiners. Cewwahh. Sape-sape nak try resepi kat bawah yer.

AGAR-AGAR PANDAN ATKINS

bahan-bahan:
1 liter air
11g agar-agar tali
5 titik stevia
Pati pandan
1 cawan santan (Kara rendah carbo)

Cara-caranya:
Rebuskan agar-agar dengan air sampai cair. Kalau berketul-ketul sila tapiskan dahulu sebelum tambah bahan-bahan lain. 
Tambah bahan-bahan lain dan tunggu sampai mendidih.
Tuang dalam bekas dan sejukkan.

Lepas tu boleh ngap!

Baru lepas tuang. Panas-panas lg dah posing.

Sekejap dah licin! suami-isteri diet lah katakan. Mahu tak habes.
Lega tekak den dapat makan macam ni walaupun manis tu mcm pelik. Sebab guna stevia kan. Tapi lepaslaa terliur tengok orang makan. Agagagga

Menu of the day! ;)


Cucur Udang Atkins Sedap!

Posted by shidasanmil at Monday, November 09, 2015 4 new comments
Aku baru fasa induction Alhamdulillah dah turun 2 kg ;D
Orang baru nak diet turun 2 kg rasa mcm nak celebrate party nam hari nam malam. Kakakaka

Aku sharekanlah resepi-resepi sepanjang aku diet atkins ni sebab diet atkins ni lain dari yang lain. Memang mujarab untuk aku. Cuma iman jer kena kuat. Time-time dietlah aku tengok nasi terliur, tengok air manis terliur, tengok buah terliur. Kalah air liur meleleh baby duabulan.

CUCUR UDANG ATKINS

Bahan-bahan: 

Udang 4-5 ekor (byk lagi sedap)
Cili besar 1 biji
Kucai 3 tangkai 
Bawang kecil 1 biji
Tauhu 1/2 - 1 keping
Telur 1 biji
(abaikan taugeh tu sebab baru tau taugeh banyak carbo. haha)

Tu jewww bahannye. Ok jom masak.

Tak lengkap bahan ni. Sila rujuk kat atas ye.

Cara-caranya:

Blend tauhu dan udang sampai hancur tanpa air. Kalau tak nnt jd bubur tak jadi cucur. 
Sambil tu cincang halus cili dan bawang kecik.
Satukan semua bahan dan goreng!

Siap! mudah je kan. Ehem. Jemput tengok hasilnya.




Nak diet atkins ni kena hati kental
Aku reinduction tak habeh-habeh
Dulu-dulu baru hari ke-3 ke-6 dah tewas terliur tengok nasi-nasi, air manis-manis, kuih-kuih kegemaran
Uhhhh tak boleh tahan 

Good luck kawan-kawan!

Kuatkan semangat anda!
Ingat hati kena kental! ;D

Nak Simkad ONEXOX PERCUMA

Posted by shidasanmil at Monday, November 02, 2015 2 new comments
Jom ambil langkah bijak dengan memiliki talian yang memberi pulangan lebih lumayan berbanding biase-biase. Kalau rasa selama ni guna talian yang tetiap bulan korang kena bayar tapi tak dapat hapa-hapa tuan-puan wajib dapatkan simkad baru ini. 

Dalam masa yang sama sambil menikmati pakej yang menarik dapat komisyen pula. Tak ke owesome tu? Nak tak nak kita memang akan keluarkan duit untuk gunakan handphone setiap bulan juga kan? Apalah guna handphone tanpa kredit. Teeheehee
;D

Apa pakej menarik dari XOX ni?


Sebagai pengguna Prepaid ONEXOX, ada pakej dan insentif menarik yang disediakan kepada anda iaitu:

  • Simkad yang murah. Hanya RM10 untuk memiliki Simkad ONEXOX dan tersedia baki kredit RM5
  • Nombor lama boleh dikekalkan (MNP)
  • Data internet Mudah Alih Berkelajuan Tinggi
  • Panggilan serendah 5 sen ke semua rangkaian
  • Pelan Flexi 2 dalam 1
  • Boleh top-up di banyak lokasi seperti stesyen petrol, 7-Eleven dan sebagainya
  • Peluang untuk menjana pendapatan pasif dan pendapatan aktif
  • User Get User dengan ganjaran 6% setiap kali rakan yang anda perkenalkan membuat tambah nilai (Top Up)
  • Boleh dibuat secara part time
  • Promosi secara online atau offline atau kedua-dua sekali
  • Sistem back office yang mantap
  • Boleh promote 24 jam tanpa henti
Kalau korang pun berminat mahu mendapatkan simkad Onexox secara percuma ni silalah berkunjung ke SINI. Boleh join contest dengan hadiah menarik!

Cara-caranya mudah jee

Up entri 'Nak Simkad ONEXOX PERCUMA'
Sertai CONTEST SEO Anjuran Blog Coretan Anuar
Tulis Artikel Bertajuk Nak Simkad ONEXOX PERCUMA
Buat Pendaftaran
Hantar Artikel
Dapat Simkad ONEXOX PERCUMA
Aktifkan
Apa Itu ONEXOX
Pengalaman Bersama ONEXOX 
Jangan Lepas Peluang 

Settle ;D

5 Sebab Musabab Anda Bersenam Tapi TAK Kurus-Kurus ;D

Posted by shidasanmil at Saturday, October 31, 2015 4 new comments
Kenapa ye agaknye bila kaw dah bersenam bagai nak rakkk tapi TAKK gak kurus. Macam yang aku alami setiap hari pergi gym dah sebulan (sebulan jer adoiyai nyer pun lah hai ;P) bukan kata nak turun segram walhal makin NAIKK kilokilo kaw tahuu. Haa kalau kaw rasa geramm dan seramm takk? Rasa macam lemak-lemak tu tengah gelakkan engko sebab tak dapat nyahhhkan dia dan dia suka menempel di badan ko. Ini benda paling scaryyy!

Aku yakin ni masalah sejagat kannn bukan aku jer ada masalah ni. Jom kita terjahhh apa sebab musababnya supaya masalah ini dapat di atasi sehingga ke akar umbi. PEH!

1| Kesilapan minda (Amboi)

Berdasarkan kajian-kajian saintifik yang aku buat (cewah) kita akan makan lebih 1 kali ganda tanpa kita sedar sebaikkk saje kita mula bersenam. Sebab kita rasa senaman tu penyelamat NO 1 kita. Silap besar beb disini. Bersenam ala-ala makan ala-mewah memang tak laa nak kurus kann.

2| Stress (tak sabar nak cepat kurus)

Bersenam kena enjoyyy. Journey untuk kurus sangat bermakna. So enjoy setiap saat anda bersenam. Stress semasa bersenam tidak akan membuatkan anda kurus. Cuba tune minda bersenam untuk sihat kurang sikit rasa stress tu. Kenapa aku dah macam orang fitness center? HAhaHA

3 | Tak cukup minum air

Air kena minum secara berkala. Kalau tak cukup minum air akan menyumbang kepada kelesuan badan dan akhirnya senaman entah kemana.


4 | Tak jaga pemakanan

Ini paling penting. Senaman sebenarnya hanya membantu untuk kurus tapi bukan faktor utama yang menyumbang kepada kekurusan. TIPSnya elak MANIS dan KARBOHIDRAT. 2 hero kita yang susah untuk dilupakan. Aku strugglenyee lahh nak tinggalkan korang berdua T____T 

5 | Lupa nak kekalkan momentum (Motivasi)

Bersenam ni ikut mood. Kalau mood tengah baekkk untuk bersenam okaylah boleh layannnn. Tapi bila mood ke laut dalam? haa cenggane tu? So penting sepenting pentingnya untuk kekalkan momentum supaya lebih disiplin. Cara setiap orang mungkin berbeza dengan orang lain.

Antara cara-caranya: Berjemaah, Baca kisah kejayaan orang lain dan tampal dalam buku atau mana-mana yang sesuai, tampal makanan-makanan sihat dalam buku, rekod kejayaan harian dalam buku. Tampal target dalam buku. Boleh buat satu buku novel kurus dah ni ;D

 

cinet Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea