Jalan Jalan ke Gold Coast dan Brisbane. Apa Bikin 10 hari di sini [Itinerary/Attractions]

Posted by Roshida Property at Friday, September 16, 2016
GET ON THE PLANE AND DOZE OFF! AHA ^_T

Total Spent: RM2600 Kaching! Including flight.
Accommodation: Local House (Airbnb) @ Brisbane + Hotel @ Gold Coast
Transportation: Bus, Tram, Train, Car rental

Rezeki aku dapat berjalan ke bumi Australia. Aku beli tiket sebulan jer sebelum fly ke Aussie sebab murah. Series tak berape nak prepare sangat sebulan tu so ape yang sempat jer lah. Yang tak sempat semua tawakkal. I loike adhoc trip!

Walaupun adhoc semua perjalanan masa kat Aussie Alhamdulillah Allah permudahkan. Berjalan dengan superb. Memang perancangan Allah adalah terbaik.

DAY 1 | Travelling day KL - Gold Coast/Brisbane

14 Feb 2016 jam 10 am aku dan travel buddy fly ke Aussie. 8 jam dalam flite. Tido bangun tido bangun jer keje aku. Dah takde ape nak buat Air Asia X bukan ade movie yg boleh dilayan.

Next time fly Air Asia X memang aku prepare segala bentuk activity untuk kill time.

Dalam flight lagi diorg dah bagi arrival kad untuk di isi sebelum pemeriksaan imigresen. Masa tu tick la ape-ape yang patut yang korang bawa. Dah kate imigresen Aussie ni strict kan. Bace pengalaman orang lain cuak jugak ade yang kene fly balik la, kene saman la, makanan kene buang, kene soal siasat pulak lagi. Macam-macam.

Aku rileks jer tak kene ape-ape. Muka murni kot. HAHA Personally aku rasa takde la extreme sgt as long as kita declare ape yang kita bawa u'll be good. Ikut nasib dan mood imigresen tu la kan.

Sampai Airport Coolangatta Gold Coast dah jam 8 malam waktu Aussie. Waktu Malaysia 6 ptg. Aussie 2 jam ahead kita. Pukul 8 malam kat sini dah macam tengah malam. Sunyi sepi nasib baik ade bas lagi. Walaupun ade bas tapi kitorang nak p mana? Sebab malam tu tak book hotel mana-mana pun.

Redah tahap gaban dah aku rase. Dalam keadaan yang tak tau nak pegi mane malam tu tengok pulak airport dia tak meriah langsung memang tak la nak tido kat situ. Ngeri beb! Kalau airport besar dengan senang hati aku tido, Ni kecik jer orang pun takde. Seram. Tak pasal-pasal baru sampai Aussie dah rasa nak balik. Wakakka

Oh ape nak cerita tadi?
Haaa walaupun takde tempat tido malam tu kan aku still tenang. Bertambah tenang bila tengah beratur check imigresen tu sambil pandang-pandang orang, boleh kira mat saleh ade berapa orang yang lain semua muka asia. Paling tak sangka mamat depan aku tiba-tiba toleh ehhhhh apasal macam kenal. Rupanya bro yang join plant shutdown masa aku kat Labuan haritu. HAHA Dia cakap dia ade sewa kereta apa lagi boleh laa tumpang pegi cari tempat berteduh. Takkan nak jalan kaki malam-malam buta kan. Tak sangka betul!

Yang bestnya kereta yang dia sewa tu tak muncul-muncul. Masa tu dah 10 malam. Sambil kami tunggu tu jumpa sekumpulan remaja lelaki sambil borak-borak dengan diorang. Diorang pun takde transport. At last ramai-ramai kitorg naik bas yang tiba-tiba muncul. Tapi mahal tau bas tu charge! 23AUD utk ke Southbeach tram station depan Pacific Fair. Kami yang lurus bendul dan mengantuk dah tak larat layan jer la pakcik bas tu.

Kami tak nak stay kat Gold Coast sebab semua mahal. Brisbane agak murah so kami nak shoot terus ke Brisbane. Korang akan terkejut dengan total cost aku ke Aussie. Memang jimat gila! Nak tau berapa untuk 10 hari perjalanan aku next entry aku story la nohh.

Last-last kami minta tolong student kat sana untuk datang dari Brisbane ke Gold Coast tu semata-mata nak ambil kami yang dah terkandas kat situ. Jauh jugak drive Brisbane ke Gold Coast dalam 1 jam tau. Thank you korang!



Dalam bas di tingkat atas yang berharga AUD23. Taktau kena tipu atau memang rate malam memang mahal. Bas pun ade charge mid night ke? konpiusss mak.

Sejam tunggu student tu datang "selamatkan" kitorang then patah balik ke Brisbane. Kesian mesti penat diorang nak layan kitorang yang tak tau mana hala ni.

Sampai brisbane dah pukul 1pg terus cari backpacker hostel untuk rehat. Yela nak jimat kan. Dekat Roma Street ni ade 3 backpackers hotel yang berdekatan. Memang area backpacker la senang cerita.

Nak tau detail accommodation nanti sat cheq ceghita next entry naa.

Secara kesimpulannya ini adalah route kami untuk 10 hari di brisbane/gold coast. Kami langsung tak pergi theme park yuols sebab tu jimat! Jimat ke kedekut? KAHKAH

DAY 2 | City Sightseeing - Queen Street Mall - Citycat -  Southport - Museum  

Lepas check out dari Brisbane City Backpackers hostel kami terus jalan-jalan sekitar CBD (Central Brisbane District) sebagai intro dihari pertama. Jalan kaki jer dari hostel ke Queen street mall. Boleh tahan jauh tapi nak berjalan punya pasalkan. A city is a city tempat untuk perabes duit! Naseb ade citycat ala-ala cruise/water taxi yang bawa penumpang-penumpang ke station-station di brisbane river. Boleh cuci mata jom tengok ape yang ade.


Lets go jalan-jalan cari pasal. Jalan raya dia tersangat bersih. 

Pintu masuk mall. Jom jer masuk dah sampai tak kan nak balik kan? ;P

 I love this fruit very muchhh! Buah nectarine ade banyak kat woolworth, coles

Jalan-jalan kat sini ade banyak station city cycle. Boleh pick up the bike dekat station A dan return kat station B. Bestkan. Tapi kitorang tak try pun. Sebab kena buat online dekat website ni http://www.citycycle.com.au/ 

Here I am at Queen Street Mall. Lokasi ni lebih kurang macam Bukit bintang, Lot 10 etc

jalan-jalan lagi jumpa city cat ni. Apa lagi jom la naik.

bangunan depan city cat point station north quay.

Kalau pergi sini tak sah kalau tak try naik citycat ni. Boleh pusing-pusing tengok brisbane ditengah-tengah sungai brisbane kekdahnya.

ni route yg dia akan lalu.

I fell in love with this place!




peta ke art2 gallery yg ada.




Lepas tu kita posing dulu sebelum balik. Jauh perjalanan nak cari rumah yg kitorg book via Airbnb ni. Pengalaman stay dgn local mmg best tahap gaban. Dah la murah, nak buat rumah suka hati pun boleh. Rumah Banglo plak tu. So silalah try airbnb and stay dengan local. Nak ke aku share details? Kalau nak sila komen "Nak". HAHA (Kau ingat ni FB?)

DAY 3 | Lone Pine Koala Sanctuary

Second day we went to Lone Pine Koala Santuary sobabnya tempat ni 5 minit sajor dari rumah yang kitorang stay. Dengan murah hati budak yg sewa rumah banglo sekali ngn kitorg tu yg tolong hantarkan kitorg. Balik sila naik bas sbb bas lalu je kat rumah tu.


 Da dapat masuk jom jumpa koala! Nak jumpa binatang tu je la pun kan sbb takde kat tempat lain. Dah macam acara wajib kalau dtg Aussie mmg kne pegi zoo gamaknya. Sbb aku check semua blog mesti pergi zoo. Jadi marilah kita ke zoo jugak. 


Nak pegang sendiri kene bayar lebey. Nak murah kita bergambor sebelah je la.


kangaroo jom selpie kejap! diorg ni memang dah ready kalau orang datang mesti nak snap gambar dia. heheh

Day 4 | Mount Coot tha
Kalau nak kemana-mana pengankutan bas dia tersangat efisyen. Search je dekat www.translink.com.au. Masukkan dari mana mahu ke mana zasss dia bgtau bas nombor berapa nak naik siap dengan pukul berapa lagi. So senang mak nak pergi mana uols. Tak payah nak tunggu bas tapi bas tak muncul-muncul khen.


sila gunakan servis bas ni amat recommended!


Here I am on top of Mount coot tha! Nampak bandar brisbane.
Ade macam-macam gak kat sini. kitorg pergi museum astronomy, etc. Kat sini ade track-track untuk hiking jugak. Kalau ada masa dan tenaga boleh try.

Day 5 | House-mate hangout
Harini tak kemana kami ramai stay kat rumah tengok movie. Rumah banglo ni ade 6 bilik. Owner 1 bilik dan semua bilik lain dia bagi sewa. So housemate kitorang tu dari Korea, US, UK, Germany dan Kami dr Malaysia. 1world sangat tau. Lepas tu pergi shopping barang-barang rumah di toowong kot kalau tak silap akak. haha banyak makan semut maafkan saya. 

Day 6 | Nigh market Surfers Paradise, Gold Coast
Since rasa dah lama kat brisbane, mari kita ke Gold coast. Kami naik train dari Central. 2 Jam jugak perjalanan. Oh ya, disebabkan perjalanan yg lama dan nak patah balik ke brisbane yg jauh kami decide utk stay di gold coast. Cari kereta, harga AUD24 dapat kereta nissan almera. Ya memang murah kereta sewa kt Gold Coast. Then baru senang sikit nak jalan-jalan.


Pasar depan pantai surfers paradise. Menarik macam-macam ada jual.


Kedai souvenir banyak juga di area surfers paradise.

Nak tau kami tidur di mana malam ni? Di depan pantai! Agak gila jugak. Sbb lepas jalan-jalan hari pun dah malam. Malam tu pulak malam saptu so memang happening sampai ke pagi. Pagi-pagi lagi dah ada org lari-lari kat pantai. Diorang baru balik mabuk. Tak risau kat sini sebab ada lady guard tolong jaga kitorg. Siap kasik selimut. hehe

Day 7 | Harbour Town - Australian Fair - Back to Brisbane
Disebabkan aku bukan kaki shopping maka di harbour town tu habuk pun aku tak beli. Ada barang-barang branded sebab dia mcm ala-ala JPO, MPO dan seangkatan. tapi bg aku harga dia tak eye cathing so takda hasel. Shopping complex takde buat ape shopping je la. hehe

Day 8 | Brisbane - Surfers Paradise Observation deck
Wowww dari atas baru nampak canal-canal dekat gold coast ni sangat banyak dan cantik. Kat dalam ni tu ada bgtau yang canal diorang lg banyak dari kt italy. Serious mmg fully utilize canal dia. Kalau kat malaysia hutan je la tempat-tempat mcm ni.


surfers paradise


tempat ong kaya. Depan kereta belakang boleh naik boat.




time ni diorang ready nak panjat observation deck kt luar. Akak gayat mana berani nak panjat-panjat ni.


seeeee. penuh dengan rumah-rumah. dekat tepi-tepi canal.



Day 9 | Pacific Fair - Jet boating
Wajib try jet boating ni! sebab takde kat malaysia! hahaha
Jet ski naik sesorang. Ni Jet boat naik ramai-ramai. Ramai-ramai jerit. Pastu berenti kat rumah paling mahal di gold coast. tak ingat dah berapa harga dia.


saja jalan-jalan sini tempat jual perabot.


berkenan dengan coffee table ni. Nak bawak balik tak muat luggage. Heee

Day 10 | Travel Back KL

Alaaaa dah day 10 kee? Tak cukup tauu 10 hari kat sini! Rasa macam nak duduk lama-lama lagi. Semoga ada rezeki lagi untuk kesini. Aminnnnn



1 new comments:

Say a Buzz!

tinggalkan jejak anda untuk saya menjejaki anda semula ;D

Copy link di bawah & tukar your-blog-name dengan link blog anda.

<a href="http://www.your-blog-name.com/feeds/posts/default">blog name</a>

 

cinet Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea