Chak!
Hormon excited mencurah curah tau lepas belajar buat cupcake hokkaido ni. Sebab menjadi gebu tak manis sangat dan inti dia creammmyy yummyy gilaa. Memang kek hokkaido encik perfect 10 lah!
Lepass jer kelas habis terus rasa nak try buat. Tapi nan hado dah seminggu berlalu tak buat buat lagi. Tapi tak kira nak gak share knowledge baru dapat ni dengan sohabats semua ;D
Hormon excited mencurah curah tau lepas belajar buat cupcake hokkaido ni. Sebab menjadi gebu tak manis sangat dan inti dia creammmyy yummyy gilaa. Memang kek hokkaido encik perfect 10 lah!
Lepass jer kelas habis terus rasa nak try buat. Tapi nan hado dah seminggu berlalu tak buat buat lagi. Tapi tak kira nak gak share knowledge baru dapat ni dengan sohabats semua ;D
Resepi ni simple sesangatttt. Sedap pulak tuuuu. Nak beli taktau kat mane dan dah tentu-tentu takyah pergi hokkaido hoccay. Kita buat kat Malaysia jer. Jadi sama macam kat hokkaido gak. Betul tak tipu ;P
Jom mulakan pembikinan cupcake hokkaido kita.
Sediakan bahan bahan dulu yer
BAHAN A
3 biji telur kuning A
20g gula halus
35ml minyak jagung
60ml susu segar
1sdt esen vanilla
15g tepung jagung
55g self rising flour
BAHAN B
3 biji putih telur A
30g gula halus
1/2 sdt cream of tar tar
Dah ada semua bebahan boleh la mula bersilat!
1. Satukan kuning telur, gula, susu, minyak, esen vanilla dan pukul guna whisk sampai sebati.
2. Ratakan tepung jagung dan self rising flour lepastu masuk sikit sikit dan pukul dengan whisk sampai sebati.
3. Ok dah siap untuk bahan A kita buat bahan B.
4. Satukan semua Bahan B dan buat meringue guna mixer. Nak buat meringue ni kena buat betul betul masa asingkan putih dan kuning telur. Masa asingkan pastikan kuning telur tak pecah kalau pecah sila buat lain sebab mesti tak jadi. Dan pastikan bekas kering tanpa sebarang bendasing macam air, minyak, butter dan lain lain.
5. Nak tau meringue ni dah jadi kalau terbalikkan bekas dia tak jatuh. Haa maknanya dah jadi lah tu.
7. Dah siap masuk 3/4 dalam papercup dan bakar suhu tinggi 200degC selama 20minit. Kalau suhu rendah memang tak jadi.
Jom buat filling pula yek.
BAHAN FILLING
500ml susu segar
80g gula kasar
50g kastard
1sdt esen vanilla
Cupcake Hokkaido paling win!! |
Jom mulakan pembikinan cupcake hokkaido kita.
Sediakan bahan bahan dulu yer
BAHAN A
3 biji telur kuning A
20g gula halus
35ml minyak jagung
60ml susu segar
1sdt esen vanilla
15g tepung jagung
55g self rising flour
BAHAN B
3 biji putih telur A
30g gula halus
1/2 sdt cream of tar tar
Dah ada semua bebahan boleh la mula bersilat!
1. Satukan kuning telur, gula, susu, minyak, esen vanilla dan pukul guna whisk sampai sebati.
2. Ratakan tepung jagung dan self rising flour lepastu masuk sikit sikit dan pukul dengan whisk sampai sebati.
3. Ok dah siap untuk bahan A kita buat bahan B.
4. Satukan semua Bahan B dan buat meringue guna mixer. Nak buat meringue ni kena buat betul betul masa asingkan putih dan kuning telur. Masa asingkan pastikan kuning telur tak pecah kalau pecah sila buat lain sebab mesti tak jadi. Dan pastikan bekas kering tanpa sebarang bendasing macam air, minyak, butter dan lain lain.
5. Nak tau meringue ni dah jadi kalau terbalikkan bekas dia tak jatuh. Haa maknanya dah jadi lah tu.
Ni rupa C yang dah dikaup balik sampai jadi macam ni jangan terlebih kacau nanti tak jadi. Ini amaran. hihik |
Jom buat filling pula yek.
BAHAN FILLING
500ml susu segar
80g gula kasar
50g kastard
1sdt esen vanilla
Last sekali tepungkan dengan snow powder. Tengok kat atas cara cara untuk tabur snow powder. Bukan gula icing tau. Nama dia memang snow powder. Bukan juga snow white T_T Kalau degil nanti dia akan mencair dan tak cun dah bedak kek hokaido kita. |
Da siapppp!~ apa lagi......daaa iols nak menikmati dessert yang marbelesss ini. ;D |
4 new comments:
besa dok dengor nama kek tu
tapi tak pernah makan
cam teringin pulop
sob3 iols kalo bab2 baking memang fail
Say a Buzz!
Tinggalkan jejak anda untuk saya menjejaki anda semula ;D
Anda mestilah menjadi member kepada blog ini untuk meninggalkan sebarang comment ya! mudah sahaja ;)
Copy link di bawah & tukar your-blog-name dengan link blog anda.
<a href="http://www.your-blog-name.com/feeds/posts/default">blog name</a>
Note: Only a member of this blog may post a comment.